Odbor za zaštitu prava Srba

Nijedan Srbin na rukovodećim pozicijama u MUP-u FBiH

  • 03.06.2019. 22:59

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ukazuje da, prema specijalnom izvještaju Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije BiH nema nijednog Srbina na rukovodećim pozicijama.

"U MUP-u Kantona Sarajevo, od 19 rukovodećih pozicija, nema nijednog Srbina. U MUP-u Bosansko-podrinjskog kantona, od 33 rukovodeća radnika, nema nijednog Srbina. U MUP-u Srednjobosanskog kantona, od 23 rukovodeća, nema nijednog Srbina. U MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona nema nijednog Srbina na rukovodećim pozicijama. U MUP-u Unsko-sanskog kantona, od 42 rukovodeća radnika, samo je jedan Srbin", navodi se u saopštenju Odbora, nakon što je predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić pokrenuo pitanje zastupljenosti povratnika Bošnjaka u MUP-u Republike Srpske.

Prema specijalnom izvještaju Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH o nacionalnoj i polnoj strukturi zaposlenih u policijsko-bezbjednosnim agencijama BiH, u Federalnoj upravi policije, od 14 rukovodećih radnika, samo je jedan Srbin, u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona, od 58 rukovodećih radnika, samo su dva Srbina, a u MUP-u Tuzlanskog kantona od 99 rukovodećih, samo su tri Srbina, navode iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Iz Odbora podsjećaju da Ustav Federacije propisuje da će kantoni obezbijediti da konstitutivni narodi i pripadnici grupe ostalih budu proporcionalno zastupljeni u ministarstvima kantona, a takva proporcionalna zastupljenost u skladu je sa popisom stanovništva iz 1991. godine do potpune provedne Aneksa sedam.

"Izabrana Vlada Kantona Sarajevo u svom sastavu ima jednog Srbina, a, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, na području današnjeg kantona Sarajevo je popisano 27,2 odsto Srba. I to je najveća sramota koju je Kanton Sarajevo mogao sam sebi napraviti. Vlada Kantona Sarajevo se sastoji od 13 članova, što znači da učešće Srba u Vladi Kantona Sarajevo ne može biti manje od tri ministra Srbina. U Vladi Unsko-sanskog kantona se jedan član Vlade Damir Omerdić izjasnio kao Srbin", navodi se u saopštenju Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

U saopštenju Odbora dodaju da se Zvizdić pozvao na podatke iz specijalnog izvještaja Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH o nacionalnoj i polnoj strukturi zaposlenih u policijsko-bezbjednosnim agencijama BiH, prema kojem je samo 18 Bošnjaka na rukovodećim pozicijama u MUP-u Srpske.