Radovan Kovačević

"Nijednom visokom predstavniku nisu date mogućnosti da nameće ili mijenja zakone"

  • Извор: СРНА
  • 31.05.2023. 13:02

Nijednom visokom predstavniku nisu date mogućnosti da nameće bilo kakve zakone, niti da donosi bilo kakve odluke već da pomaže u aspektu civilnog sprovođenja Dejtonskog sporazuma i u komunikaciji između Republike Srpske i Federacije BiH, izjavio je delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

- Ukoliko neko iz jednog dijela međunarodne zajednice ima želju da imamo međunarodnog tutora koji nameće i poništava zakone, možda da raspustimo sve parlamente BiH, da srušimo zgradu Parlamentarne skupštine jer nam je to očigledno nepotrebno, da sve ove ljude pošaljemo kući i da onda taj međunarodni tutor preuzme tu ulogu - rekao je Kovačević.

On je ukaza da postoje Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

- Mi iz Republike Srpske smo spremni da to poštujemo. Sve što je izvan toga za nas je nedopustivo i nikada neće moći da prođe - izjavio je Kovačević novinarima u Sarajevu.

On je, komentarišući navode da OHR priprema izmjene Krivičnog zakona kojim je predviđeno krivično gonjenje za nepoštovanje odluka visokog predstavnika, istakao da je Aneks deset Dejtonskog mirovnog sporazuma jasno odredio nadležnosti visokog predstavnika, njegovu ulogu i definisao način na koji se bira.

- Mi iz Republike Srpske želimo da poštujemo Dejtonski sporazum. U BiH ne postoji visoki predstavnik, posljednji je bio /Valentin/ Incko - naveo je Kovačević.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм