Predsjednik SDP-a BiH

Nikšić: Nerealno formiranje vlasti na nivou BiH bez SNSD-a i HDZ-a

  • Izvor: Srna
  • 30.11.2022.22:18

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao je da nije realno da vlast na nivou BiH bude formirana bez SNSD-a i HDZ-a, te naveo da Savjet ministara BiH bez te dvije stranke ne bi mogao ništa da napravi ni u Republici Srpskoj, ni u Federaciji BiH (FBiH) i bila bi dovedena u pitanje saradnja sa entitetskim vlastima.

Nikšić je istakao da HDZ nema nikave dileme da vlast na nivou BiH treba formirati sa onima koji će formirati vlast na nivou Republike Srpske.

"Nekih dilema o tome da li SNSD treba da uđe u vlast bilo je unutar `osmorke`", rekao je Nikšić večeras.

On je rekao da će u FBiH "osmorka" i HDZ imati većinu za formiranje vlasti, čime se SDA šalje u opoziciju.

Nakon što je potpisan sporazum "osmorke" sa HDZ-om, Nikšić je najavio razgovore i sa partnerima iz Republike Srpske sa kojima bi bio potpisan sličan sporazum.

On je naveo da su sa HDZ-om u okviru tog sporazuma potpisana okvirna načela koja obuhvataju tri važne oblasti - evroatlantske integracije, vladavinu prava i pravnu državu i ekonomsko-socijalne mjere.

Nikšić je dodao da je cilj toga da se naprave ključni okviri onoga što će biti rađeno u narednom periodu i istakao da će biti formirana vlast kojoj će biti jasno šta treba da radi.

"Sigurno ima puno toga na šta različito gledamo u odnosu na HDZ. Biće i puno toga na šta ćemo različito gledati u odnosu na vlast iz Republike Srpske. Ali ima i pitanja o kojima razmišljamo slično i o kojima možemo razgovarati", istakao je Nikšić.

On je naglasio da je saradnja važna i da rješenje nije u blokadama, pogotovo na pitanjima bitnim za interese građana.

Nikšić je podsjetio da je u vrijeme kada je bio federalni premijer imao dobru saradnju sa tadašnjim premijerima Republike Srpske Aleksandrom Džombićem i Željkom Cvijanović, kao i sa Miloradom Dodikom kada je bio predsjednik Srpske.

Tagovi: