Lider SDP-a

Nikšić: SDA postaje očajna

 • Izvor: ATV
 • 25.12.2022. 19:17

Da u Stranci demokratske akcije nikako ne mogu da se pomire sa činjenicom da više nisu vlast na nivou zajedničkih institucija, pokazuju i posljednje izjave Bakira Izetbegovića. Kaže, pobjedili smo na svim nivoima, okrenuli su se protiv nas.

"Pokušavaju da ukradu pobjedu stranke koje su većinom lokalnih gabarita za razliku od SDP-a koji ima neku strukturu  širom BiH. Izbacuju se, pokušava se izbaciti, jedno patriotsko jezgro koje čine SDA i DF", rekao je Bakir Izetbegović, lider SDA.

Sami su sebe diskreditovali jer su, ranije, politiku zasnivali na blokadama, jedna je od poruka nakon potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti na BH nivou.  Očajnički se nadajući da će biti dio vlasti u drugom entitetu, grčevito se hvataju za većinu u bošnjačkom Klubu Doma naroda tamošnjeg Parlamenta. 

A i tu su, smatraju mnogi, prilično licemjerni jer se Izetbegović, kada mu to odgovara, poziva na građansku državu a kada je mu je vlast ugrožena mijenja se ploča pa je legitimno predstavljanje, odjednom, jedina ispravna stvar. U borbi za opstanak na vlasti ne libi se ničega.

"Ali su me zvali neki Bakirovi prijatelji sa strane i molili da ga ne ostavim na cjedilu. Zašto smo imali probleme u proteklom periodu? SDA je blokirala godinu dana formiranje Sasvjeta ministara a kada se ušlo u Savjetu minis+tara onda dvije godine nisu htjeli ni o čemu da odlučuju ono što nije njihovo", kaže Milorad Dodik, lider SNSD-a.

Posebno se to odnosi na projekte Buk Bijela i Aerodrom Trebinje koji su trn u oku za SDA. To potvrđuje i zaključak sa posljednje sjednice predsjedništva te partije.

"Predsjedništvo SDA zadužuje sve poslanika i zvaničnike SDA, da kroz djelovanje u parlamentima i u javnosti, bez obzira na eventualne pritiske koji mogu uslijediti, iskoriste sve raspoložive mehanizme da se suprotstave i zaustave procese i projekte koji su štetni za interese BiH i bošnjačkog naroda", poručuju iz SDA.

Kako su hidroelektrana ili aerodrom protiv Bošnjačkog naroda, malo kome je jasno.

"Ne znamo šta je sa projektima koji ugrožavaju državnu imovinu kao Buk Bijela i Aerodrom Trebinje. Sve su to stvari koje su ostale u magli pod plaštom nekih deklarativnih izjava u ovom sporazumu. Mislimo prije svega na projekte koji ugrožavaju državu i državnu imovinu i opstanak države kakvu želimo, kakvu žele patriote", kaže Mirsad Zaimović, poslanik SDA u parlamentu FBiH.

Simpatična je taktika tih „megafona“, koji iznose svoje pretpostavke da se, navodno, u pozadini sporazuma krije neka veleizdaja, a onda svoju lažnu konstrukciju predstavljaju kao činjenicu i „analiziraju“ je u javnosti, kaže lider SDP-a. Nermin Nikšić ne vidi problem u projektima. 

"Buk Bijela je projekat koji je započet i treba da prođe verifikaciju određenih zajedničkih organa. Zašto Vlada Federacije ne bi utome učestvovala kao suinvestitor? Šta je tu problem? Je li bolje da ugrozimo energetsku stabilnost samo da bi komšiji crkla krava?", poručio je lider SDP-a Nermin Nikšić.

SDA postaje očajna, kaže još Nikšić. Ponašanje Bakira Izetbegovića nakon izbora je, smatra, vrhunac besmisla i političke gluposti.

 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  Privilegija je znati o čemu se priča na važnim sastancima, iza zatvorenih vrata, u četiri oka.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Kriminalistička serija smeštena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina