Sarajevo

Avion njemačkog Ministarstva odbrane nadlijetao BiH

  • Извор: Агенције
  • 06.09.2023. 16:54

Avion njemačkog Ministarstva odbrane nadlijetao je BiH i obavio posmatrački let, planiran u okviru Ugovora ‘Otvoreno nebo’, potvrđeno u Ministarstvu odbrane BiH.

Radi se o avionu Airbus A-319 koji je opremljen kamerama i prilagođen za letove otvorenog neba.

Kako je iz ovog Ministarstva ranije saopšteno, za realizaciju posmatračkog leta zaduženi su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i saobraćaja BiH i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, a u tim aktivnostima učestvuju i pripadnici oružanih snaga – Ujedinjenog Kralјevstva, Kanade, Češke i Švedske, u skladu sa odredbama međunarodnog ugovora ‘Otvoreno nebo’.


Objava djevojke iz BiH obišla region: Muze krave, pravi sir, a ne može naći srodnu dušu

Objava djevojke iz BiH obišla region: Muze krave, pravi sir, a ne može naći srodnu dušu

U okviru najavlјenih aktivnosti, posadi pomenutog aviona i međunarodnim inspektorima, u međuvremenu, su se pridružili i tim Oružanih snaga BiH (OSBiH) i Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH.

Snimanje teritorije se obavlja senzorima sertifikovanih u skladu sa odredbama Ugovora, a nakon pregleda od pripadnika OS BiH.

Ugovor ‘Otvoreno nebo’ predstavlјa jedan od bezbjednosnih aranžmana, koji zemlјama-članicama omogućava snimanje teritorije zemlje iznad koje se obavlјa posmatrački let, u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i njihovim aktivnostima.


Stevan organizuje neobično planinarenje: Goli idu u divljinu

Stevan organizuje neobično planinarenje: Goli idu u divljinu

Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. Bosna i Hercegovina je pristupila ovom ugovoru 2003. godine. Od tada, u saradnji sa ostalim članicama, aktivno učestvuje u realizaciji posmatračkih letova, kako iznad teritorije BiH tako i iznad teritorije ostalih zemalјa članica.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.