АДвокат

Нобило: Ни аутократе немају овлаштења каква има Шмит

  • Извор: АТВ
  • 06.03.2024. 16:16

Адвокат Анто Нобило каже да ни аутократе немају овлаштења каква има Кристијан Шмит у БиХ, а пита се и како ће ЕУ према којој БиХ иде заједно са Шмитом остварити владавину права у БиХ.

"Учествовао сам у доста кривичних и казнених поступака који су имали своје ефекте и на политику. У средишту сваког поступка било је конкретно кривично дјело. Овдје у свој суштини имамо нешто што се никада не сусреће. То су кључни проблеми функционисања БИХ као државе, а ти проблеми се покушавају ријешити кроз кривични поступак. Ради се о томе да ли ће БиХ бити више или мање централизована, да ли ће доћи до ревизије Дејтона и Устава. Ради се о томе да ли странац или било ко други ко није изабран може доносити законе. То су темељни проблеми БиХ као државе и друштва који се по мени, могу рјешавати само на изборима, референдуму и слично", каже Нобило.

Све што се у БиХ не може ријешити политичким средствима, каналисано је у политички процес против Милорада Додика. Управо због тога, поручује Нобило, овај случај одудара од свега уобичајеног.

"БиХ иде ка ЕУ, Хрватска је прошла ту процедуру и знам колико је стриктно то било. Тражи се беспрекорна владавина права. У БиХ имамо једну физичку особу која има већа овлашћења од било кога у Европи. Ни аутократа нема толика овлашћења колика има Шмит. Поништити сваку одлуку, закон парламента, наметнути своје законе, дописати казнени закон... Како запад мисли аутократским методама остварити демократију и владавину права у БиХ. Сматрам да је то погрешно, а то видимо када након 28 година високи представник има иста овлаштења", каже Нобило.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)