Члан адвокатског тима

Нобило: Суђење Додику је контаминирано

  • Извор: АТВ
  • 06.12.2023. 14:02

Анто Нобило, члан адвокатског тима за одбрану предсједника Републике Српске Милорада Додика, каже да је суд и суђење контаминирано јер су бројне личности у јавности преједуцирали исход суђења.

"Одбацујем да је ово било у смјеру одуговлачења. Ништа ми не добијамо за седмицу-двије. Право на поштено суђење и независтан суд је темељ сваке правно уређене државе. Сваки грађанин има право на поштено суђење, тако и Милорад Додик. Право на поштено суђење захтјева да се не контаминира и не прејудицира кривица окривљеног. Овдје смо извукли као узорке и примјере наступе Кристијана Шмита, неколико амбасадора и министара који су прејудицирали кривицу Милорада Додика и спекулисали ко, кад и гдје ће га ухапсити јер је крив. То је недопустив притисак на суд јер овај суд је контаминиран. Судије, колико год се трудили бити професионални, имају у подсвијести велику количину информација. Направљена је неповратна штета за поступак прије него што је почео", рекао је Нобило.

Нобило истиче да је најбоље да се суђење премјести у Бањалуку јер су управо из Сарајева и стигле бројне осуђујуће пресуде. Такође је истакао да сматра да жалба на одлуку ванрасправног вијећа треба да буде уважена због процедуралне грешке.

"Имамо три дана и донијећемо своју жалбу. Мислим да је апелационо вијеће погријешило и ми ћемо указати на те процедуралне грешке. Могу поништити одлуку, а могу и потврдити одлуку. Другооптужени се нисе изјаснили о нашем захтјеву, а Закон каже да се све странке морају изјаснити. У овој брзини како су радили они су то промашили и направљена је процедурална грешка", рекао је Нобило.

Пратите нас и путем Вибера