Obilježavanje godišnjice osnivanja HVO-a

Nova tema za prepucavanje Hrvata i Bošnjaka: Obračun Milanović-Izetbegović

  • Извор: АТВ
  • 04.04.2022. 19:16

Ne prestaju trzavice na relaciji Hrvati-Bošnjaci. Strasti je ponovo uzburkala najava da će u Mostaru biti obilježena godišnjica osnivanja HVO-a. Bivše pripadnike navodno bi trebalo da postroji hrvatski predsjednik Zoran Milanović i da uruči ordenje.

Međutim upravo ta činjenica, kao i prethodnih godina podigla je na noge bošnjački blok. Izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića da je HVO zločinačka vojska koja je vršila agresiju i podjelu u BiH postala je nova tema za prepucavanje Bošnjaka i Hrvata. Iz Zagreba stigao je Izetbegoviću i poziv da vrati očeva odlikovanja od tada ratnog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, a na to ga je pozvao sadašnji predsjednik. Milanović kaže da odbacuje svake spinove vezano za ratne sukobe u BiH koju šire Bošnjaci.

"Hrvatska nema oružje da bi bilo šta napravila u BiH niti to planira, a BiH nema dva metka da ispali. Dakle opasnosti rata nema, ali ima opasnosti nastavka bijede u novim epizodama", kaže Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.

Bakir Izetbegović danas nije odgovarao na poziv  hrvatskog predsjednika da vrati očev hrvatski orden, ali jeste lider SBB-a Fahrudin Radončić. U svom saopštenju zastupao je iste stavove kao i Izetbegović po pitanju najavljenog dolaska u Mostar hrvatskog predsjednika. Fahrudin Radončić pozvao je Milanovića da odustane od dolaska u BiH, odnosno u Mostar i priznajući da su odnosi dva naroda delikatni..

"Dolaskom na postrojavanje HVO-a u Mostaru, za koji je Međunarodni sud pravde u Hagu utvrdio da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH od nehrvata, Milanović definitivno gura prst u oko Bošnjacima, kao najbrojnijem narodu, ali i najvećoj žrtvi genocida i ratnih zvjerstava višestruke agresije na BiH. Stoga Milanović treba preispitati svoju odluku i odustati od dolaska u našu zemlju, jer će time dodatno doprinijeti pogoršanju ionako delikatnih bošnjačko-hrvatskih odnosa“, rekao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Nikakvog postrojavanja neće biti, ali dolazim u Mostar, poručio je to Milanović. Zanimljivo da se odnosi između Hrvatai Bošnjaka zaoštravaju kada se pokušava iznaći mogućnost za još jednu rundu pregovora oko izmjene Izbornog zakona. 

Milanović iz Zagreba poručuje da je očigledno da se u Sarajevu  pokušavaju pokratsi Hrvati. Pozvao je i strance da se više ne miješaju u odnose naroda u BiH, jer do sada ništa nisu pomogli, već su samo podmetanjem navodno objektivnih izvjestilaca sa sarajevskim porijeklom još više narušili odnose naroda u BiH.