Delegat srpskog naroda u Domu naroda

Novaković Bursać: Bilo bi korisno da vjerski poglavari promovišu međusobno poštovanje

  • Извор: СРНА
  • 05.03.2023. 20:58

Delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać rekla je Srni da bi bilo korisno da vjerski poglavari u BiH promovišu međusobno poštovanje, a ne da se bave plasmanom istorijskih neistina, raspirivanjem nemira i mržnje što u zadnje vrijeme prečesto čine pripadnici i poglavari Islamske zajednice.

Bursaćeva je, povodom izjave poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da Bošnjaci moraju biti spremni da brane institucije BiH čak i oružjem, istakla da je nedopustivo miješanje vjerskih poglavara u političke i društvene odnose zemlje koja pretenduje da bude dio EU.

Ona je navela da se iz izjava Kavazovića može vidjeti da se osnovna matrica bošnjačke politike nije promijenila, te da su neki spremni da posegnu i za oružjem ukoliko se ne ostvaruje njihova vizija BiH i odnosa u njoj.

Bursaćeva je izrazila nadu da će se odgovorni ljudi u bošnjačko-muslimanskom korpusu ograditi od izjave Kavazovića, a kako je rekla, pomoć pri tome im može biti zamisao da je tako nešto izgovorio vjerski poglavar bilo koje druge vjerske zajednice u BiH.

"Ovoj zemlji treba mira i stabilnosti, pa bi u tom smislu bilo korisno da vjerski poglavari promovišu međusobno poštovanje, a ne da se bave plasmanom istorijskih neistina, raspirivanjem nemira i mržnje što u zadnje vrijeme prečesto čine pripadnici i poglavari Islamske zajednice", naglasila je Bursaćeva.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović izjavio je za MTV Igman da je "današnja borba u institucijama BiH" i da se ne smije dozvoliti da se one ruiniraju.

"Moramo pokazati da smo na sve načine spremni da branimo institucije BiH, a ako one padnu, a imali smo to ’92. godine, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem", dodao je Kavazović.