Делегат у Дому народа

Новаковић-Бурсаћ: Делегација ЕУ наставља да губи кредибилитет

  • Извор: СРНА
  • 18.04.2024. 15:22

Бавећи се реакцијама, а не узроцима проблема у БиХ, Делегација ЕУ наставља да губи кредибилитет и умањује могућност да потпомогне процесе у БиХ у жељеном правцу кретања на европском путу, изјавила је Срни делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић-Бурсаћ.

"По питању стварног узрочника нереда и колапса у земљу, оличеног у лику и дјелу Кристијана Шмита, ЕУ ћути и гази све своје принципе, а чини се да усмјеравањем оштрице према Народној скупштини Републике Српске покушава да докаже сама себи да још има неке снаге и кредибилитета", оцијенила је она.

Она је, поводом навода из Делегације ЕУ да данас Народна скупштина Републике Српске разматра усвајање законодавних иницијатива које би "нарушиле уставни поредак БиХ, функционалност њених институција и основне слободе", констатовала да је више логичких и суштинских проблема у њиховом реаговању, а да је главни да су промашили све актере.

Додик: Није било геноцида у Сребреници, дефиниција није испуњена ни у дијеловима

Додик: Није било геноцида у Сребреници, дефиниција није испуњена ни у дијеловима

"Институције Републике Српске не руше уставни поредак БиХ, јер је он већ урушен дјеловањем неизабраних странаца", истакла је она.

Према њеним ријечима, тренутна функционалност институција БиХ нарушена је блокирањем рада Дома народа Парламентарне скупштине од Клуба Бошњака, док су основне слободе нарушене по више основа, између осталог, судским прогонима људи који врше своје законске и уставне обавезе и лишавањима права на приходе од личног рада.

"О томе, гле чуда, Делегација ЕУ ћути!", констатовала је Новаковић-Бурсаћ.

Жунић: Срби неће дозволити да носе префикс 'геноцида'

Жунић: Срби неће дозволити да носе префикс 'геноцида'

Имајући на уму чињеницу да су дозволили да им пред носом неки разнесу дуго жељени консензус, договор и стварне ефекте испуњења обавеза БиХ на европском путу, и да су опет зажмурили на чињеницу да неки ову земљу враћају у доба намјесника и протектора, нагласила је она, није пристојно да коментаришу рад било којих других институција, поготово не представничког тијела грађана попут Народне скупштине Републике Српске.

Она је напоменула да ниједан закон донесен у демократској, Уставом и Пословником предвиђеној процедури, није и не може бити пријетња уставном поретку, а неке друге активности и те како могу.

"Надам се да ће се ЕУ управо позабавити неуставним активностима неизабраних странаца, узроцима, а не реакцијама", истакла је Новаковић-Бурсаћ.

Кошарац: Окупљање око институција Српске - одговор на нападе

Кошарац: Окупљање око институција Српске - одговор на нападе

У Бањалуци је у току посебна сједница Народне скупштине на чијем усвојеном дневном реду су Приједлог изборног закона, Приједлог закона о референдуму и грађанској иницијативи Републике Српске, као и Закључни извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године.

Портпарол ЕУ Петер Стано саопштио је раније данас да ЕУ од руководства Републике Српске очекује да обустави ове законодавне иницијативе, укључујући прије свега нацрте републичких закона о изборима, референдумима, имунитету и страним агентима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.