Дом народа

Новаковић Бурсаћ: Интегритет изборног процеса подразумијева цјеловитост рјешења

  • Извор: СРНА
  • 31.01.2024. 18:33

Делегат у Клубу Срба у Дому народа парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је данас у Сарајеву да интегритет изборног процеса подразумијева цјеловитост рјешења, а да је ово што се тренутно налази у процедури у Парламентарној скупштини БиХ далеко од интегритета.

Бурсаћева је новинарима након сједнице Дома народа рекла да је велика подвала оно што се приједлогом измјена и допуна Изборног закона које је доставио СДА покушава представити као пакет интегритета и унапређења изборног процеса, увођењем технологија.

"Биометрија у изборном процесу чак се не разматра нити у једној чланици ЕУ, употребљава се у неким земљама Јужне Америке и Африке. Ријеч је о врло проблематичном аспекту који може да доведе до масовног кршења бирачких права и до других злоупотреба бирачког процеса у смислу заштите тајности података", истакла је Бурсаћева.

Када је ријеч о кориштењу оптичких скенера, она је навела да се то рјешење употребљава у три европске земље, али да је у њима и свим другим државама у којима су у изборни процес уведене дигиталне технологије претходило дугогодишње пилотирање, истраживање, и да су сви актери у изборном процесу били увјерени да су рјешења провјерена и да неће моћи да се злоупотријебе.


"Након 11 година Србин на челу Оружаних снага, Кнежевић најбољи избор"

"Имате случај из Бугарске гдје су у неколико наврата употребљавали дигиталне технологије у изборном процесу да би три дана пред изборе прошле године њихова изборна комисија рекла да не могу да их користе јер у том моменту нису били сигурни да могу да сертификују све апарате кориштене на изборима", прецизирала је Бурсаћева.

Она је оцијенила да неко жели да у БиХ на силу убаци неку опрему без бриге шта ће с тим послије да се дешава.

"Ово што се покушава продати БиХ рјешење је које се не употребљава ни у једној земљи Савјета Европе што се тиче биометрије, а ова друга рјешења у врло малом броју", навела је Бурсаћева.

Она је истакла да су најосјетљивији сегменти изборног процеса - начин гласања, пребројавања, па чак и упис у бирачки списак, према предложеном закону препуштени да их Централна изборна комисија регулише.

"То је недопустиво. Такве осјетљиве ствари морају до танчина и у свакој земљи која је нормална бити регулисане законом и бити резултат добре анализе и сагласности свих укључених страна", закључила је Бурсаћева.


Судије одбациле већину оптужби Украјине против Русије

Судије одбациле већину оптужби Украјине против Русије

Када је ријеч о пријетњама Клуба Бошњака да ће напустити засједање уколико у дневни ред буде уврштено разматрање закона о Уставном суду БиХ, Бурсаћева је нагласила да је то чиста опструкција нормалних процеса и европског пута.

"Ако не дозвољавате да се Изборни закон развија у неком примјереном смислу, не дозвољавате закон о Уставном суду БиХ, ако бирате само оно шта ће бити испуњавање сопствене политичке агенде, онда је то опструкција", закључила је Бурсаћева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се (Р)

    '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.