Српски делегат у Дому народа

Новаковић Бурсаћ: Лицемјерје доносилаца одлука Eвропског савјета

  • Извор: СРНА
  • 15.12.2023. 14:54

Српски делегат у Дому народа ПС БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ нагласила је да је у одлукама европских институција увијек било политике, али да је, у одлукама Европског савјета о отварању преговора о приступању са Украјином и Молдавијом и стављању БиХ на некакво чекање - видљивија него икад.

- Осим јасне преваге политичких ставова у односу на техничке, у погледу испуњавања стандарда, мислим да у овом тренутку већи утисак остављају поновна примјена двоструких мјерила и прилично лицемјере доносилаца ових одлука, што ће се сигурно негативно одразити на повјерење грађана и домаћих политичких актера у стварне намјере проширења ЕУ - изјавила је Бурсаћева.

Она је истакла да образлагати предметне одлуке испуњавањем некаквих стандарда оставља горак укус, па је чак помало и увредљиво, јер није непознато стање у тим земљама по питању владавине права и демократије, невезано са сукобе који трају на истоку Европе.

- Уколико су владавина права и демократија, у стварном и пуном смислу тих појмова, још кључни стубови ЕУ - Република Српска их прихвата. Међутим, превише је примјера који указују на супротна поимања и понашања који уносе несигурност и неповјерење, што никако није добро за перспективу читавог континента, посебно у контексту нових геополитичких кретања - закључила је Бурсаћева.

Пратите нас и путем Вибера