Novaković Bursać: Nepovjerenje građana u evropsku perspektivu

  • Извор: СРНА
  • 11.10.2022. 13:14

Zamjenik predsjedavajuće delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Snježana Novaković Bursać istakla je da ako Evropa stvarno želi zemlje Zapadnog Balkana u EU, onda treba više nedvosmislene vladavine prava, stvarne demokratije i pravednog pristupa prema prošlosti, sadašnjosti i posebno prema budućnosti.

Bursaćeva je na zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope zahvalila svima koji se trude da tema evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana bude u fokusu pažnje, jer je jasno koliko je to važno.

- Ali, jednako važno je da naši građani vjeruju u tu perspektivu i osjećaju njenu važnost - navela je ona, dodavši da je u izvještaju dobro spomenuto da povjerenje u proces integracija i želja za ulaskom u EU opadaju u cijeloj regiji.

Bursaćeva smatra da je važnije zapitati se o razlozima takvog stanja i pokušati pronaći tačne odgovore na unutrašnjem, evropskom planu, nego tražiti prijetnje iz inostranstva i tražiti neprijatelje tamo gdje ne postoje.

- Odgovori su, kao i obično, među nama. Јedan od ključnih razloga nepovjerenja javnosti jeste postojanje dvostrukih standarda, kako u prošlosti, tako i sadašnjosti. Ne možemo govoriti o vladavini prava, pogotovo međunarodnog prava, ako imate jedan standard prema Srbiji, a drugi prema drugim državama.

Teško je povjerovati u demokratijuju dok u isto vrijeme u BiH živi čovjek, strani državljanin, koji se predstavlja kao visokog predstavnika, koji bez potrebnog legitimiteta i bilo kakvog pravnog utemeljenja pokušava donositi ili nametati zakone i uređivati unutrašnje odnose - istakla je Bursaćeva.

Ona je podsjetila da je trenutno u BiH na sceni brutalan pokušaj miješanja u izborni proces na osnovu nezakonite odluke Centralne izborne komisije BiH, institucije koja je dužna poštovati i provoditi Izborni zakon, a nažalost neki iz međunarodne zajednica to pozdravljaju.

- Ako govorimo o pomirenju, onda sve žrtve moraju biti jednako važne i poštovane, jer ih je nažalost bilo puno na svim stranama - rekla je Bursaćeva.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.