Šef kluba poslanika SNSD-a u PD PS

Novaković Bursać: Očuvanje Srpske suštinski je i očuvanje dejtonske BiH

  • Извор: СРНА
  • 11.07.2022. 15:29

Očuvanje Republike Srpske suštinski znači i očuvanje dejtonske BiH, a svako ko zagovara rasklapanje strukture nastale međunarodnim mirovnim sporazumom nema dobre namjere prema regionu i narodima koji ovdje žive, izjavila je Srni šef Kuba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

Bursaćeva je pojasnila da je na osnovu rezultata djelovanja visokog predstavnika koji je bio iz Velike Britanije, na osnovu izjave diplomate koji se trenutno predstavlja u toj ulozi, a dolazi iz Njemačke i na osnovu izjava i stavova aktuelnih političara iz tih zemalja više nego jasno kakvu politiku zastupaju i čiji politički program provode u BiH određene strukture koje dolaze iz tih zemalja.

"Ta aktivnost se najkraće može nazvati provođenje bošnjačko-muslimanskog, unitarističkog koncepta i prilično se jasno vidi svakome ko hoće da ga dobro pogleda", rekla je Bursaćeva povodom informacije o američko-bitanskom planu za ukidanje Republike Srpske.

Ona je dodala da se takvo ponašanje može objasniti pokušajem ostvarivanja moći tih zemalja u ovom dijelu svijeta, ali i vještačkim izazivanjem i održanjem tenzija u regionu jer je svima jasno da koncept koji zagovaraju nije u skladu sa Ustavom, principima na kojima je zemlja nastala i da su protiv njega dva od tri konstitutivna naroda.

"Zbog srpskog naroda, a i drugih koji ovdje sa nama žive, naš zadatak je da očuvamo kapacitet Republike Srpske a za to imamo dovoljno argumenata, odlučnosti i snage", poručila je Bursaćeva.

Šmitove najave pokušaji prekrajanja istorije

Izjava Kristijana Šmita da će se angažovati u vezi sa nastavnim programima istorije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH zaslužuju odgovarajuću pažnju jer postoje sistematski pokušaji prekrajanja istorijskih činjenica u svrhu političkih i pravnih preslaganja na štetu Srpske, rekla je Bursaćeva.

Ona je podsjetila da djeca u BiH imaju različite udžbenike iz gotovo svih predmeta jer je obrazovanje u nadležnosti Republike Srpske, odnosno kantona u Federaciji BiH.

"Ovakve izjave, iako dolaze od diplomate bez efektivnih ingerencija, zaslužuju odgovarajuću pažnju jer svjedočimo sistematskim pokušajima prekrajanja istorijskih činjenica koje bi trebale da posluže za politička i pravna preslaganja na štetu Srpske", rekla je Bursaćeva Srni.

Imajući na umu da u FBiH, pojasnila je ona, posebno u bošnjačko-muslimanskoj sredini nema spremnosti da se na društvenoj, naučnoj i političkoj osnovi prizna stvarni karakter rata i postojanje žrtava na svim stranama, pa tako i srpskih, i da istrajavaju na matrici kako su ovdje autohtoni, konstitutivni narodi bili agresori, logično je da su sadržaji udžbenika istorije različiti i da ne postoji način da se ujednače bez prihvatanja elementarne istine.

"Kada se tome pridodaju negativni efekti nametnutog pravosudnog sistema koji je učinio sve da se ne procesuiraju zločini počinjeni nad srpskim narodom i da se različitim manevrima zaštite ratni zločinci iz bošnjačko-muslimanskog korpusa, te da je Valentin Incko putem nametanja dopuna Krivičnog zakona pokušao zaustaviti sve rasprave na ove teme i etablirati kvazi-istinu, jasno je kud bi mogle da vode Šmitove zamišljene izmjene udžbenika istorije i koliko moramo biti pažljivi na tu temu", zaključila je Bursaćeva.

Kristijan Šmit je danas najavio da će se angažovati u vezi sa nastavnim programima istorije u Srpskoj i Federaciji BiH.