Делегат српског народа у Дому народа

Новаковић Бурсаћ: Правосуђе БиХ алатка у рукама одређених центара зарад политичких циљева

  • Извор: СРНА
  • 18.12.2023. 22:40

Правосуђе инсталирано на нивоу БиХ никада није служило сврси успостављања здравих друштвених релација, него је алатка у рукама одређених центара који континуирано уносе неред и немир у БиХ ради остварења политичких циљева, што је више него икад видљивије у покушају осуде предсједника Републике Српске и в.д. директора Службеног гласника Српске, оцијенила је делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

- До сада смо имали прилику да кроз рад тог правосуђа свједочимо злоупотреби истрага и судских процеса како би кроз траљаве истраге "опрали" крупне криминалце, или како би кроз различите неправедене аршине била успостављена крива слика о протеклом грађанском рату у БиХ, али нисмо имали случај да гледамо покушај слома уставно-правног система заснованог на Дејтонском мировном споразуму, што је стварна сврха овог процеса - рекла је Бурсаћева Срни.

Она је нагласила да у покушају да буде осуђен предсједник Републике Српске за дјело вршења своје уставне улоге, неко у ствари покушава да успостави неко ново стање у коме би декрети којекавих странаца имали већу правну снагу од Устава Републике Српске, што је директан слом цијеле дејтонске, односно уставне структуре ове земље.

- У процесима који се дешавају широм свијета можемо наћи одговор зашто се некоме жури да и у овој земљи из друштвеног и политичког живота уклоне неке које сматрају неподобнима - закључила је Бурсаћева.

Из Суда БиХ данас су навели да неће бити одгађања претреса планираног за сриједу, 20. децембар, те да неће поново одлучивати о поновљеном /другом/ захтјеву одбране предсједника Републике Српске Милорада Додика за преношење вођења кривичног поступка на надлежни суд у Бањалуци.

Додик је оцијенио да одбијањем Суда БиХ да одгоди рочиште по захтјеву његове одбране показује да је све више видљиво да се покушава убрзати тај процес и без права што прије доћи до пресуде.

Пратите нас и путем Вибера