Predsjedavajuća delegacije PS BiH u PS Savjeta Evrope

Novaković Bursać u Parizu: Spriječite uvođenje neokolonijalne tiranije u BiH

  • Извор: СРНА
  • 11.09.2023. 14:13

Pogrešan međunarodni pristup je jedan od najvažnijiih uzroka problema sa kojima se suočavaju zemlje zapadnog Balkana, izjavila je zamjenik predsjedavajuće delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Snježana Novaković Bursać.

U obraćanju na sjednici Komiteta za politička pitanja u Parizu Bursaćeva je naglasila da je riječ o potpuno porgešnom i opasnom pristupu kada se političarima i javnosti u BiH govori da jednostavno treba zaobići i ignorisati Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

"Istina je da u BiH imamo osobu (Kristijan Šmit) koja se predstavlja kao visoki predstavnik, a u stvarnosti to nije", naglasila je Bursaćeva, dodavši da on pokušava nezakonito da upravlja BiH i da zatvara one koji se usude da se suprotstave njegovim protivzakonitim ukazima.

Ona je ocijenila da je zapanjujuće da pojedine moćne zemlje, koje tvrde da podržavaju demokratske vrijednosti, podržavaju Šmita u njegovim despotskim potezima.


Upozorenje ljekara: Ovaj rani simptom raka mnogi ignorišu

Upozorenje ljekara: Ovaj rani simptom raka mnogi ignorišu

"BiH je potrebna vaša pomoć u sprečavanju da uvođenja neokolonijalne tiranije u BiH. Neokolonijalni pristup je sramota za vrijednosti i ideale 21. vijeka u centralnom dijelu Evrope, kao i za zemlju kojoj je dodijeljen kandidatski status za učlanjenje u EU", rekla je Bursaćeva.

Ona je podsjetila da je region u posljednjih 18 mjeseci iskusio ogromne geopolitičke promjene i izazove, da se zemlje regiona suočavaju sa sopstvenim dugogodišnjim problemima, te da se razlozi za to mogu pronaći i u istorijskoj, etničkoj, vjerskoj, kulturološkoj i političkoj kompleksnosti.

Prema njenim riječima, pozitivna stvar je to što zemlje regiona dijele zajedničke težnje ka evropskoj integraciji i zajednički cilj punopravnog članstva u EU, te što je evropska perspektiva zapadnog Balkana i dalje fokus Savjeta Evrope.

Ona je napomenula da je BiH nakon dobijanja statusa kandidata nastavila da radi na ispunjavanju obaveza iz paketa 14 prioriteta koje je postavio Brisel i da je u posljednjih nekoliko mjeseci ostvarila napredak usvajanjem pet zakona iz tog paketa.

"Pojedini zvaničnici EU nagovijestili su da bi pregovori o pristupanju (BiH Uniji) mogli da počnu krajem ove ili početkom sljedeće godine, ali svjesni smo da pojedini u Briselu ne dijele ovo mišljenje", rekla je Bursaćeva.


Pijan pasatom udario maloljetnika

Pijan pasatom udario maloljetnika

Ona je podsjetila da je zapadni Balkan osjetljivo i krhko područje, koje se suočava sa raznim izazovima i problemima, kao što su ilegalna migracija, energetska kriza, odliv mozgova, inflacija, ekonomski oporavak i bezbjednosna pitanja, kao što je slučaj kod većine članica Savjeta Evrope.

"Jedini način da Balkan ide naprijed jeste da se međunarodna i politika EU učini realističnijom i osjetljivijom na istorijske kompleksnosti koje pokušavamo da prevaziđemo. Nadam se da će razum prevladati i da će se pronaći rješenje", navela je Bursaćeva.

Ona je dodala da sve zemlje regiona treba da što prije krenu stvarnim putem pristupanja EU i da, na osnovu međusobne saradnje, razumijevanja i podške, postanu članice Unije, jer će Evropa na taj način postaji snažnija i ujedinjenija.


Ovo su kćerke Maje Marijane

Ovo su kćerke Maje Marijane


Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.