Delegat srpskog naroda

Novaković Bursać: Ustavni sud ponizio i pravo i sam sebe

  • Извор: СРНА
  • 20.06.2023. 13:02

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać smatra da je Ustavni sud BiH, odlukom da izmijeni pravila o potrebnom kvorumu za održavanje plenarne sjednice u prvom pokušaju, skinuo još jednu, možda i posljednju masku kojom je prikrivao pristrasnost i političko-zaštitničku ulogu prema jednoj strani u BiH, ali da je kršenjem sopstvenih pravila još jednom ponizio, kako pravo, tako i sam sebe.

"U osnovi, ova odluka omogućava trenutnom sastavu Ustavnog suda BiH da ubrza donošenje odluka, a da se pritom i ne osvrne na prisustvo ili odsustvo sudija iz Republike Srpske ili iz Federacije BiH, jer su trojici stranaca dovoljni bilo koje dvoje sudija za kvorum i odlučivanje u prvom pokušaju", rekla je Bursaćeva Srni.

Ona je dodala da ni prosječnom posmatraču prilika u BiH nije teško zaključiti na koje dvoje sudija računaju, koje odluke imaju namjeru "poustaviti" i zašto im se toliko žuri.

"O maniru i namjerama značajnih odluka u Ustavnom sudu BiH najviše govori to da su donošene pukim preglasavanjem i uz potpuno ignorisanje sistematične i pravno zasnovane argumentacije koju su iznosile sudije iz Republike Srpske kroz izdvojena mišljenja i koja se iznosila od naučne i stručne javnost", navela Bursaćeva.

Ona je istakla da svjedočimo eskalaciji protektorskog načina vladanja koje je neodrživo i potpuno nekompatibilno sa nečim što se zove vladavina prava, suverenitet i sve ono što bi trebalo da bude u osnovi neke zemlje koja želi da opstane i gradi zdrave političko-pravne odnose.

"Nepristajanje na protektorat i pokušaj pronalaska ustavnog i zakonskog regulisanja rada Ustavnog suda BiH trebao bi da bude znak zrelosti i spremnosti na preuzimanje odgovornosti za procese aktuelnih aktera domaće političke scene, posebno onih koji dolaze iz FBiH", zaključila je Bursaćeva.

Ustavni sud BiH saopštio je juče da je izbrisao odredbu u Pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 26. aprila zaključak kojim poziva sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke, a razlog je antidejtonsko i antiustavno djelovanje tog suda koje je kulminiralo odlukama o državnoj imovini.

Sudija Ustavnog suda BiH iz Srpske Zlatko Knežević obavijestio je potom predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića da će podnijeti zahtjev za odlazak u prijevremenu penziju. Time bi ovaj sud ostao bez sudija iz Srpske.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 АТВ Интервју: Сергеј Лавров

    ''Ексклузивни интервју Сергеја Лаврова, министра спољних послова Руске Федерације. Говориће о војној операцији Русије у Украјини, тренутној ситуацији на глобалној политичној сцени, односима Русије и Запада, те о политичкој ситуацији у БиХ. Интервју води новинарка Даринка Петровић.

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм