Sud BiH

Novalić se poistovjetio sa likom iz "Procesa": Sude mi, a ne znam zbog čega

  • Извор: Кликс
  • 08.03.2023. 15:35

Pred Sudom BiH danas je održano ročište u predmetu "Fadil Novalić i drugi" za nabavku spornih respiratora, a tokom današnjeg ročišta nastavljeno je izlaganje zarršnih riječi prvooptuženog Novalića i drugooptuženog Fahrudina Solaka.

Na ročištu koje je održano prije dvije sedmice, odbrana Novalića sa braniocem Vasvijom Vidović započela je izlaganje završnih riječi. S obzirom da odbrana prvooptuženog Novalića na posljednjem ročištu nije stigla sve ono što je i planirala, to je nastavljeno danas.

Branilac Nina Karačić Brković današnje izlaganje nastavila je u sličnom smjeru kao i njena kolegica Vidović. Naime, sav fokus usmjeren je na to da je Tužilaštvo BiH sve svoje dokaze iznijelo neosnovano - odnosno da su izrečeni dokazi zapravo samo neutemeljene tvrdnje.

Tužilaštvo BiH je, kako je danas kazala advokatica Karačić Brković, iskazalo svoju pristrasnost, a u više navrata svjedočili su kontradiktornosti.

Ona je istaknula da je Novalić, tokom procesa nabavke respiratora, postupao isključivo u skladu sa svojim ovlaštenjima.

"Zbog pogoršane epidemiološke situacije, da nas ne bi zadesio scenarij kao u Italiji ili Kini, Novalić je postupao u skladu sa svojim ovlaštenjima. Da je postupao suprotno - to bi onda bila zloupotreba položaja", kazala je Karačić Brković.

Ujedno, dotakla se i pisma namjere koje je Tužilaštvo BiH okarakterisalo kao sporno, što je branilac opovrgnula tvrdnjama da pismo namjere nije obligacioni već diplomatski akt.

"Novalić se fokusirao na ublažavanje posljedica pandemije virusa korona i haotičnog stanja kakvo je bilo. Nije potpisao ugovor već samo pismo namjere i mislio je da se respiratori nabavljaju za potrebe FBiH, a ne u privatne svrhe", govori dalje Nina Karačić Brković.

Nadalje, dotaknula se i tačke optužnice koja se odnosi na krivično djelo "Pranje novca".

"Nema dokaza da je novac nastao iz kriminalnih aktivnosti i iz tog razloga nije bilo potrebe ni prati ga", dodala je. Također, odbrana Fadila Novalića kazala je kako je Tužilaštvo BiH pristupalo selektivno i neutemeljeno.

Prvooptuženi u ovom predmetu danas je, u sklopu završnih riječi odbrane, prvi put imao priliku govoriti. Novalić je svoje izlaganje započeo citatima iz romana "Proces" Franca Kafke.

Naime, glavnom liku u tom romanu sude, on ne doznaje zašto je kriv, ali ne uspijeva da se oslobodi.

"Sloboda svakog čovjeka je ograničena", citirao je Novalić danas tokom suđenja.

Novalić dalje nastavlja da je žrtva "nevidljivih struktura totalizarizma" i da zbog toga osjeća frustracije. Što se tiče ovog procesa, Novalić je naveo da je imao političke, a nikako pravne ciljeve.

Novalić je zatim spomenuo jedan interni akt koji potpisuje Mirza Selimbegović (NiP). Naime, u tom dokumentu se navodi kako "internet kampanja protiv političkih protivnika ide dobro. Cilj je diskreditirati Novalića", a cjelokupni akt je Novalić priložio danas Sudu BiH.

Dalje, Novalić je govorio o tome kako je korupcija prisutna u svim zemljama bivše Jugoslavije, a da je sav teret stavljen na njegova pleća kao premijera jednog entiteta. U ovom predmetu, izgrađen je narativ da samo članovi jedne političke partije koje je dio i Novalić (SDA), imaju krivotvorene diplome, koruptivni su i sl.

Ukazao je zatim na razne propuste, s njegove tačke gledišta, postupajućih tužilaca Tužilaštva BiH te da, između ostalog, nije dat odgovor na mnoga pitanja. 

Svoje izlaganje završio je riječima da su tužioci Tužilaštva BiH bili njegova najbolja odbrana - zbog propusta kod dokaza - i zbog manipulacije javnog mnijenja.

"Neka pobijedi pravda, pa neka propadne svijet", kazao je Novalić.