"Stav o aktuelnoj krizi"

Novi dokument u režiji SDA

 • Izvor: ATV
 • 22.08.2022. 19:10

SNSD, Milorad Dodik, HDZ, a onda Srbija i Hrvatska, najveći su krivci za trenutno stanje u BiH. To je ukratko poruka najnovijeg dokumenta u režiji SDA, radnog naziva "Stav SDA o aktuelnoj krizi u BiH i prijedlozi za njeno rješavanje".

A rješenje, prema dobro poznatom podaničkom mentalitetu politike u Sarajevu, predviđa disciplinovanje Srba, Hrvata i njihovih matičnih država uz pomoć angloameričke palice.  

„Kako bi se riješila kriza u BIH, kojoj je uskraćena demokratija kao u drugim evropskim zemljama, potrebna je prvenstveno podrška Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Evropske unije, koje imaju mehanizme da privole Srbiju i Hrvatsku da poštuju Dejtonski mirovni sporazum“, stoji u dokumentu SDA.

Ideološki, to je politika islamizacije BiH, kaže Milorad Dodik. Srpski član Predsjedništva upozorava da SDA želi mimo Ustava da sačini novu praksu koja bi bila antiustavna i antidejtonska u kome bi konstitutivni narodi bili svedeni na marginalne grupe. 

 „BiH je jedna propala zemlja, čiju propast još samo niko nije proglasio. Najbolje je pokušati naći dogovor da se vratimo na izborni Dejton, ako to ne može da se raziđemo. Mi kada kažemo da hoćemo mirno da se raziđemo, ne ide, ne može, ne funkcioniše, nema budućnosti, oni odgovaraju da hoće rat, mi nećemo rat. Ali isto tako smo spremni da branimo republiku Srpsku, i niko ne bi trebalo da sumnja u to da smo sposobni da branimo svoje institucije, svoju teritoriju i svoj narod“, izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Ovo je još jedan u nizu političkih pamfleta SDA, kaže predsjednik Republike Željka Cvijanović. Međutim, ne treba kaže ignorisati niti umanjivati, posljedice koje mogu proizvesti dokumenti ove stranke.  

„Bolje bi bilo da ulože svoju snagu i energiju da vide kako graditi dobre odnose sa Srbima i Hrvattima u BIH, umjesto da stalno prave neke planove koji izlaze iz okvira Dejtonskog sporazuma, konstitutivnosti, ravnopravnosti i svega onog što treba da omogući normalan život“, rekla je Cvijanovićeva.

Prije manje od 3 godine SDA je izdala tzv. Programsku deklaraciju, u kojoj kao svoj politički cilj navodi uspostavljanje Republike BiH, kao građanske države, bez entiteta i konstitutivnih naroda. U međuvremenu je Bakir Izetbegović napominjao da namjenska industrija proizvodi za „ne daj Bože“, a posljednjih mjeseci kaže da se Bošnjaci prebrojavaju, a neistomišljenicima prijeti vagonima. Ni tada, ni sada, od međunarodne zajednice nije došla niti jedna ozbiljnija kritika.


 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 13:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 15:00 Tet a tet (R)

  Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti? Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?