Kancelarija za reviziju

Novi Pravilnik o sistematizaciji digao prašinu u zajedničkim institucijama

  • Извор: АТВ
  • 17.11.2021. 19:11

Novi Pravilnik o sistematizaciji digao je prašinu u zajedničkim institucijama, tačnije u Kancelariji za reviziju institucija BiH. Dokumentom se, tvrde dobro upućeni u njegov sadržaj, krše zakoni. A sve sa jednim ciljem - kako bi neki od ključnih rukovodilaca, po isteku mandata, zadržali posao u toj instituciji. Grupa nezadovoljnih se javila na adresu ATV-a. Kažu da uslovi koje definiše prijedlog nove sistematizacije eliminišu većinu zaposlenih u Kancelariji za reviziju, a favorizuju aktuelne rukovodioce.

"Klasično namještanje pozicija i uhljebljavanje članova odlazećeg menadžmenta ilustruju uslovi koji su navedeni za radno mjesto Načelnika službe za pravne, finansijske i opšte poslove. Oni koji bi eventualno htjeli da konkurišu za to radno mjesto, morali bi da ispune najstrožije moguće uslove – da imaju 10 godina radnog iskustva, od čega pet godina na rukovodećoj poziciji, te najmanje tri godine radnog iskustva u oblasti revizije javnog sektora. Ni to, međutim, nije dovoljno, budući da bi kandidat za ovu poziciju, prema novoj sistematizaciji, trebalo da ima položen pravosudni ispit?!", kažu dobro upućeni izvori.

Nezadovoljni sumnjaju da je upravo to mjesto "nacrtano" za odlazeći menadžment. ATV je uputio pitanje Kancelariji za reviziju BH institucija. Iako je ATV u posjedu novog, već izrađenog Pravilnika, u kancelariji negiraju njegovo postojanje.

"Kancelarija za reviziju nije izradila novi pravilnik o unutrašnjoj organizaciji. Kancelarija se, u skladu sa Strateškim planom razvoja, obvezala raditi na unaprjeđenju institucionalnih, profesionalnih i organizacionih kapaciteta Kancelarije, pa će u narednom periodu, a prema strateškim opredjeljenjima, razmatrati pitanje unaprjeđenja organizacije rada", navodi se u Uredu za reviziju institucija BiH.

Ono što najviše zabrinjava, jeste to što se u novom dokumentu zanemaruje i činjenica da pozicija Načelnika službe za pravne, finansijske i opšte poslove treba da se popunjava iz reda srpskog naroda.

"Vjeruje se da je prijedlog nove sistematizacije kapitalno djelo aktuelnog glavnog revizora Hrvoja Tvrtkovića, koji na taj način pokušava da vrati uslugu svom zamjeniku Jasminu Pilici. Naime, Pilica je nakon Tvrtkovićevog imenovanja na poziciju glavnog revizora, donio odluku da zaledi Tvrtkovićevo radno mjesto sa kog je imenovan na poziciju prvog čovjeka Kancelarije za reviziju inistitucija BiH. Na taj način Pilica je takođe prekršio postojeće zakonske akte koji zabranjuju zaleđavanje rukovodnih radnih mjesta u bilo kojoj instituciji BiH", dodaju izvori.

Slično se dešava i sa pozicijom rukovodioca za metodologiju i kontrolu kvaliteta, te rukovodioca za finansijsku reviziju ili reviziju učinka.  Zbog toga je većina zaposlenih u Kancelariji za reviziju institucija BiH, kako nam je potvrđeno, spremna da se suprotstavi usvajanju ovako napisanog prijedloga nove sistematizacije.


Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.