Dom naroda PS BiH

Nović i Čolak: Izmjene izbornog zakona nisu štetne po vitalni interes

  • Извор: СРНА
  • 27.04.2022. 13:21

Članovi komisije iz klubova srpskog i hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović i Bariša Čolak izjasnili su se danas da Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH nije štetan po vitalni interes nijednog naroda.

Član komisije iz kluba bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović zatražio je pet dana pa će iznijeti svoj stav.

Klub Bošnjaka pokrenuo je pitanje vitalnog nacionalnog interesa nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatio zahtjev četvoro hrvatskih delegata za razmatranje po hitnoj proceduri Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Nakon toga je formirana komisija iz klubova naroda koja će pokušati da usaglasi stavove. U ime Srba u komisiji je Sredoje Nović, u ime Hrvata Bariša Čolak, a u ime Bošnjaka Bakir Izetbegović.

Obrazlažući odluku da se pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa predsjedavajući Kluba bošnjačkih delegata Asim Sarajlić rekao je da se predloženim zakonom ignoriše činjenica da uprkos naporima domaćih i stranih aktera nije postignut dogovor o ovom zakonu.

Sarajlić tvrdi da su predložena zakonska rješenja jednostrana i protivustavna, te da se njima ignoriše ustaljena praksa u funkcionisanju dva doma Parlamentarne skupštine BiH.

On je iznio i tvrdnju da se predloženim zakonom ne ukidaju diskriminatorske odredbe u važećem zakonu, što je utvrdio i Evropski sud za ljudska prava, već zakon postaje još diskriminatorniji, posebno kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH.