Šef Kluba delegata srpskog naroda

Nović: Pokušaj uklanjanja Dodika iz politike bez pravnog uporišta

  • Извор: СРНА
  • 11.08.2023. 18:06

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović izjavio je Srni da je podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pokušaj njegove eliminacije iz političkog života, i to bez pravnog uporišta.

On je napomenuo da se već nekoliko godina u Republici Srpskoj i BiH vodi bjesomučna hajka protiv Dodika, kao jednog od najuticajnih ličnosti, ne samo u BiH i Srpskoj, već i šire.

"Prvo se pokušavalo da se ranije optuži o tobože njegovom velikom kriminalu, pa kada to nije uspjelo u okviru Tužilaštva, ovakvog kakvo je u BiH, onda se pokrenula hajka da se vodi istraga oko referenduma protiv njega i skoro svih poslanika Narodne skupštine Republike Srpske", podsjetio je Nović.

Kada ni to nije urodilo plodom, ističe Nović, onda su na scenu stupili pojedinci iz međunarodne zajednice i unutrašnjih snaga u Republici Srpskoj koji su protivnici i Srpske i Dodika.

"Sada su našli solomonsko rješenje u izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u kojem je /Kristijan/ Šmit po nalogu još ranije pripremljni nacrt, koji je bio u vrijeme njegovog prethodnika Valentina Incka, sada samo pretvorio u prijedlog i nametnuo te izmjene. To je nesporno sistemska mjera kojom se želi Dodik po svaku cijenu potpuno eliminisati iz političkog života", naveo je Nović.

On je naglasio da se mora primijeti da je Tužilaštvo BiH potpuno pod pritiskom pojedinih političara iz Federacije BiH i pojedinih emisara iz međunarodne zajednice koje se sada opredijelilo da tako brzo podigne optužnicu.

"Bilo bi vrlo interesantno vidjeti da li Tužilaštvo, zaista, sprovelo istragu i utvrdilo da li je i ko je visoki predstavnik u BiH, čime je imenovan i kojom odlukom", poručio je Nović.

On je napomenuo da ne vjeruje da će Sud BiH moći da potvrdi optužnicu, ukoliko to ne bude pod političkim pritiskom i to će biti jedno mjerilo da li međunarodna javnost želi da u BiH vlada pravo, pravda i pravne norme.

"Neće trebati dugo čekati da vidimo kako će Sud BiH o tome odlučivati, bez obzira što će sudije koje o tome budu odlučivale u potvrđivanju optužnice biti pod velikim pritiskom pojedinih ambasada i ambasadora evropskih i drugih zemalja", istakao je Nović.

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanje odluka Kristijana Šmita, potvrđeno je Srni u ovom tužilaštvu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)