Šarović sa Vigemarkom i Hagelbergom

Novoizgrađeni zatvor što prije staviti u funkciju

  • 12.07.2018. 14:12

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark i ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg saglasni su da je neophodno preduzeti neophodne mjere kod nadležnih institucija na lokalnom i nivou BiH kako bi novoizgrađeni državni zatvor što prije bio u funkciji.

Oni su danas razgovarali o potrebi što hitnijeg završetka preostalih aktivnosti da bi počeo sa radom državni zatvor (Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH), saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Šarović je predstavnicima Evropske komisije iznio stavove o najavi mogućeg uvođenja kvota Evropske komisije na uvoz čelika i proizvoda od čelika u EU. 

On je naglasio da bi ova mjera, ukoliko bude donesena, bila problematična sa stanovišta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojim su se EU i BiH obavezale da poštuju pravila slobodnog tržišta. 

Šarović je posebno istakao da bi se uvođenje kvota negativno odrazilo na ekonomiju BiH, a naročito poslovanje željezare "Arselor Mital" Zenica, najvećeg izvoznika čelika iz BiH koji u stvaranju ukupnog BDP-a učestvuje sa 2,5 odsto i zapošljava 3.000 radnika. 

U saopštenju je navedeno da bi se, osim toga, mjere odrazile i na mnogobrojne kooperante ove kompanije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH zbog čega će, kako je istakao Šarović, s ciljem zaštite svojih privrednika i BiH, morati da uzvrati odgovarajućim mjerama. 

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)