Misija "Altea"

"Novosti": Drugi kontingent njemačkih vojnika stiže u BiH do izbora

  • Извор: СРНА
  • 18.08.2022. 09:31

Drugi kontingent njemačkih vojnika, koji će biti stacioniran u okviru mirovne misije EU "Altea", stiže u BiH do početka izbora zakazanih za 2. oktobar, objavile su "Večernje novosti".

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost Slobodan Župljanin rekao je za ovaj list da će njemački vojnici u BiH djelovati u dva pravca, od kojih će prvi biti obavještajni, dok će se drugi odnositi na rad Kristijana Šmita.

"Ovo su vojnici obučeni i za prikupljanje informacija koje će slati u Njemačku na dalju obradu. Mnogi od njemačkih vojnika koji su stigli zapravo su obavještajci. Njemačka definitivno želi da ima jak obavještajni sektor u BiH", naveo je Župljanin.

On je napomenuo da je Šmit nedavno imao velike probleme sa Bošnjacima kada je najavio intervencije na Izbornom zakonu BiH, ali je krucijalne izmjene na kraju stavio na čekanje zbog ogromnog pritiska bošnjačke politike.

"Njemački vojnici sada su došli u BiH i kako bi zaštitili Šmita kada ponovo dođe do pobune Bošnjaka, jer očigledno nemaju povjerenje u snage koje se nalaze u toj zemlji. Tako da je Šmit dolaskom njemačkog kontingenta dobio i `tjelohranitelje` koji će mu biti konstantno na raspolaganju", kaže Župljanin.


Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)