Na listi deset najtraženijih terorista svijeta

Nusret Imamović učestvuje u borbama za Tripoli

  • 07.05.2019. 10:59

Nusret Imamović, radikalni vehabijski vođa iz Maoče, koji se nalazi na listi deset najtraženijih terorista svijeta, nalazi se u Libiji i učestvuje u borbama za Tripoli.

Totalni rat

Libija je opet na rubu totalnog rata, više od sedam godina nakon svrgavanja Muamera Gadafija. Ovu informaciju o učešću stranih boraca u sukobima objavio je magazin „The Arab Weekly“ u svom printanom i digitalnom izdanju na engleskom jeziku 28. aprila ove godine. Informaciju je potvrdila i paravojna formacija Libijske nacionalne armije (LNA).

Ovim je potvrđeno da je Imamović s porodicom pobjegao krajem februara iz Sirije i da se nalazi u Libiji, u kojoj traju žestoki sukobi između snaga Libijske nacionalne armije, koju predvodi odmetnuti general Halifa Haftar i snaga predsjednika vlade Fajiza el-Saradža, koju je priznao UN.

Strani mediji pišu, pozivajući se na izjave zvaničnika Libijske nacionalna armije, da se Imamović pridružio snagama Vlade nacionalnog sporazuma (GNA) i Saradžu.

Magazin „The Arab Weekly“ prenio je izjavu portparola LNA generalmajora Ahmeda Mismarija, koji tvrdi da se ne samo libijski ekstremisti bore sa snagama odanim Saradžu nego da su tu bili i strani borci. Mismari tvrdi da je Nusret Imamović, terorista iz BiH koji se borio u Siriji s bivšim Nusra frontom, stigao u Tripoli i da je LNA zarobila i neke turske borce.

Stotine vojnika

Prema nekim podacima, Imamović se pridružio najprije paravojnim snagama iz Misrate, koji su odani Saradžu i bore se protiv trupa generala Haftara. Do sada je u borbama za Tripoli poginulo na stotine vojnika i civila.

Razlog za novi krvavi sukob, kako navode strani mediji, jeste želja Haftara da zauzme Tripoli kako bi "protresao zemlju pod stopama nepravedne družine". S druge strane, Saradžova vlada Haftara naziva „vojnim diktatorom“.

Koga je odveo u Siriju 

Imamović je otišao u Siriju još 2013. i odveo svoju porodicu. On se pridružio terorističkoj organizaciji Nusra front. Nakon što je tri godine proveo u sirijskom gradu Azazu, koji su ruske snage u potpunosti uništile u vazdušnim napadima, Imamoviću se izgubio svaki trag, a otkriveno je početkom februara da je pobjegao u Libiju. S tim su upoznate i bh. bezbjednosne agencije.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм