Одлази у пензију

Обуставља се дисциплински поступак против судије Бранка Перића

  • Извор: СРНА
  • 11.01.2024. 15:30

Дисциплински поступак против судије Бранка Перића обуставља се због одласка у пензију, пише БИРН.

Перић је за Детектор потврдио да је добио одлуку Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ да му престаје мандат судије због одласка у пензију. 

"Ако судија оде у пензију обустављају се сви поступци", појаснио је Перић и констатовао да је макар до сада била таква пракса, те да сматра да ће се то и сада примијенити. 

Канцеларија дисциплинског тужиоца је против судије Перића формирала предмет по службеној дужности након изрицања првостепене пресуде у предмету "Респиратори", а касније је против њега подигнута дисциплинска тужба. 

У међувремену, Дисциплинска комисија вратила је тужбу Канцеларији на дораду због утврђеног пропуста ненавођења чињеничног описа прекршаја у једној од тачака која се односи на неблаговремено и неефикасно поступање у доношењу одлуке, на који је указао Перић. 

Рочиште у овом поступку требало је да буде одржано почетком новембра, али је одгођено за средину децембра 2023, када је судија Перић навео да одлази у пензију и да има интерес да се заврши овај поступак. 

Перић је навео да нема основа за дисциплински поступак, односно дисциплинску одговорност и да не могу изрећи мјеру да му престаје радни однос јер је престао, не могу му одбијати од плате, будући да је више не прима као судија. 

Он је навео да се дисциплински поступци планирају унапријед и да су могли бар покушају да се то оконча. "Виђели сте како је то отказивано, мјесец дана од рочишта до рочишта", каже Перић. 

Из ВСТС-а су раније одговорили да ће за судију Перића, због одласка у пензију, бити донесена одлука Првостепене дисциплинске комисије о обустављању дисциплинског посупка. 

"Не постоји законска могућност да се води поступак носиоцу правосудне функције којем је утврђен престанак мандата", навели су из ВСТС-а. 

Бивши главни дисциплински тужилац Арбен Муртезић појаснио је да се, уколико судија или тужилац против којег се води дисциплински поступак оде у пензију, не може изрећи ниједна санкција. 

Дисциплинском тужбом Перићу се на терет ставља прекршај "доношење одлука којим се очигледно крши закон или упорно и неоправдано кршења правила поступка" због издвојеног мишљења које је изнио приликом објављивања пресуде у предмету "Фадил Новалић и остали". 

Тужба га терети и за понашање које представља озбиљно кршење службене дужности или доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет судства, због саопштења у којем тврди да га "тужилачко-медијска мафија жели и кривично санкционирати због изношења мишљења".

(Фото: Детектор.ба)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.