Суд БиХ

Одбијен приједлог за мјере забране осуђенима за злочине у Бужиму

  • Извор: СРНА
  • 11.03.2024. 13:50

Суд БиХ одбио је да одреди мјере забране седморици бивших припадника такозване Армије БиХ који су неправоснажно осуђени на укупно 36 година затвора због злочина у Бужиму против цивилног становништва и ратних заробљеника Војске Републике Српске и Народне одбране Аутономне Покрајине Западне Босне.

Суд БиХ је донио одлуку којом је одбијен као неоснован усмени приједлог Тужилаштва БиХ за одређивање мјера забране према оптуженима Зијаду Нанићу, Есаду Куделићу, Вахиду Бајрактаревићу, Сенаду Салкићу, Хасану Мустафићу, Самиру Исаковићу и Хусеину Исаковићу, након изрицања првостепене пресуде. На ову одлуку дозвољена је жалба, преноси Бирн.

Бајрактаревић је осуђен на 12 година затвора, Салкић на осам, Нанић и Куделић на по пет година, Мустафић на три, а Самир и Хусеин Исаковић на по годину и по затвора.

Неџад Бапић ослобођен је по свим тачкама оптужнице.

Након што је изречена првостепена пресуда, Тужилаштво БиХ је затражило да им се одреде мјере забране путовања и напуштања боравишта.

Ова лица проглашена су кривим за злостављање цивила и ратних заробљеника у импровизованом затвору у бившем хотелу "Радоч" у Бужиму од новембра 1994. до августа 1995. године.

Нанић је проглашен кривим као помоћник команданта за безбједност 505. бужимске бригаде Петог корпуса такозване Армије БиХ, Куделић као командир вода Војне полиције у команди 505. бужимске бригаде, а Бајрактаревић, Салкић, Мустафић, те Самир и Хусеин Исаковић као припадници Војне полиције ове бригаде.

У пресуди се наводи да су злочини почињени над заробљеним српским борцима, припадницима Народне одбране Аутономне Покрајине Западне Босне и њеним симпатизерима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина