Predstavnički dom

Odbijen zahtjev za smjenu Podžića

  • Извор: АТВ
  • 26.10.2021. 21:10

Sifet Podžić ostaje ministar odbrane zahvaljujući glasovima i jedinstvu probošnjačkih stranaka.

Sa druge strane nije bilo srpskog jedinstva. SDS, PDP i DNS nisu htjeli da uđu u salu, dok se SNSD pojavio samo na trećoj tački koja se ticala smjene ministra odbrane.

Dok opozicija iz Srpske smatra da je ovo utakmica u Sarajevu koju treba da igra samo SNSD, u SNSD-u kažu da je otkazivanje vojne vježbe jasna poruka Srpkoj i Srbiji na koju oni neće ćutati.

"Odluke srpskog naroda I odnosi sa Srbijom nisu nešto što određenim structure u ovoj zemlji žele da prihvate I da podrže, mi imamo zadatak I dužnost da se tim postupcima usprotivimo I to je jedini razlog zbog koji smo mi ovdje", kaže Snježana Novaković-Bursać, šef Kluba SNSD-a.

"Procijenili smo da je ovo pitanje neka njihova utakmica I oni će razigravati možda I na narednim sjednicama", kaže Mirko Šarović, šef Kluba poslanika SDS-a u PD PS BiH.

Danas se većina poslanika usaglasila da Sifet Podžić nije sam odlučivao o otkazivanju vojne vježbe sa vojskom Srbije.

SNSD-ova Sanja Vulić pozivala je Podžića da sam kaže po čijem nalogu je donio samoinicjativnu odluku koja je imala političku konotacioju.

"Apsolutno nisu postojali nikakvi uslovi da se ta vježba odgodi I to je Sifetu Podžiću neko naredio, ja sam lijepo pitala gospodine Podžiću ko vam je to naredio, ko je ta osoba koja je vama naredila odgodite tu vježbu, budite džek, evo ja ću prva glasati protiv vase smjene, ali nam recite istinu", kaže Sanja Vulić.

Poslanici HDZ BiH danas nisu htjeli da učestvuju u glasanju za smjenu Sifeta Podžića, jer su tražili od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije da povuče prijedlog I dopuni ga sa još dva imena za smjenu ministara iz SDA, Bisere Turković I Selma Cikotića.

Tegeltija je rekao da će se pridržavati poslovnika I da će dopuna imena biti kada na njegov kabinet budu adresirani ti zahtjevi.


Тагови: