Сарајево

Одгођен главни претрес; Додик: У Тужилаштву сједе дилетанти!

  • Извор: АТВ
  • 20.12.2023. 14:05

Главни претрес у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика данас је одгођен у Суду Бих. Претрес је одгођен јер тужиоци нису били спремни за уводне ријечи, а Додикова одбрана је тражила њихово изузеће.

"У Тужилаштву сједе дилетанти, који нису ни знали формалну процедуру. Ми поштујемо процедуру. Мислили су да нешто брзо смувају", рекао је Додик.

Додик је рекао да тужилац Недим Ћосић и његови сарадници не знају формалну процедуру.

Он је рекао да су то искључиво муслимански оријентисани тужиоци имају обавезу или жељу да процесуирају све из Републике Српске.

"Ово је неуставан и Суд и Тужилаштво. С друге стране, неуставна је одлука коју је наметнуо Шмит. Закон искључиво мора донијети Парламентарна Скупштина БиХ, а високи представник не може  бити ни предлагач, како је предвиђено Пословником о раду“, изјавио је Додик.

Он је рекао да ће искористити сваку правну могућност да покажу да је Ћосић неспособан тужилац и мотивисан својим приземним нагонима. 

"Он је човјек који не може да представља Тужилаштво, са стручног становишта, он очигледно није правник, јер да јесте он не би себи дозволио да потпише да покреће овај спор. Сумњамо у његову, мотивисаност и стручност и моралност. Ова суданија ће се претворити у суђење БиХ и њеним неуставним институцијама, какво је Тужилаштво и Суд“, рекао је Додик новинарима испред Суда БиХ.

Додик је поручио да се нико неће обрачунати са Републиком Српском, Република Српска има право, има свој Устав, и подсјетио је да је Венецијанска комисија 2005. године установила да је Устав Републике Српске усаглашен са Уставом БиХ. 

„Хиљаду пута смо рекли, дајте нам Устав БиХ како он пише, није проблем да будемо у БиХ, по томе ми смо већи суверенисти него сви муслимани заједно. Дајте нам Устав, по Уставу ћемо се понашати и немамо ниједан проблем са БиХ. Са БиХ намјештеном од Педија Ешдауна и лажних високих представника нећемо да живимо у њој. И нећемо живјети у њој, ми смо припремили све акте у том погледу“, истакао је Додик.

Ако Кристијан Шмит наметне измјене Изборног закона, истог дана ћемо донијети наш Изборни закон и предвидјећемо да наша изборна комисија проводи општинске изборе, поручио је Додик и додао је да очекује да ће Шмит то урадити. 

"Неприхватљиво је да живите у земљи гдје вам неко намеће изборна правила, гдје то има на свијету? Кога они праве овдје будалом, зашто од нас правите дебилну земљу. Ја хоћу да живим у уставној земљи, пошто те уставне земље нема, ја у овој нећу да живим и учинићу све што будем могао да не живим у њој, а нећу отићи из ње, отићи ће Република Српска“, рекао је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио на привођење предсједника Суда БиХ Ранка Дебевца и упитао да ли треба да има повјерења у тај Суд.

„Ово је поразно за Америку, чим сам видио америчког амбасадора Марфија да на Федералној телевизији каже 'Бакир Изетбеговић је неодговорно управљао ОБА-ом', ја сам знао да он пере руке. Ја сам мислио да ОБА-ом, док је тамо био Осмица, управља САД и то је тачно, као што управљају овим Судом овдје“, навео је предсједник Српске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)