Одлагање рочишта Додику има правно упориште

  • Извор: АТВ
  • 22.11.2023. 10:11

Поједини правници, након што је Суд БиХ одложио почетак главног претреса у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика, истакли су да за то није било основа, што није тачно.

Према Закону о кривичном поступку БиХ члан 250 каже:

"1) На захтјев странака или браниоца главни претрес се може одложити рјешењем судије, односно предсједника вијећа ако треба прибавити нове доказе или ако је оптужени након извршеног кривичног дјела неспособан да присуствује главном претресу или ако постоје друге сметње да се главни претрес успјешно проведе.

2) Рјешење којим се одлаже главни претрес унијеће се у записник и по могућности, одредиће се дан и час наставка главног претреса. Судија, односно предсједника вијећа ће такође наредити обезбјеђење доказа који се могу изгубити или уништити због одлагања главног претреса.

3) Против рјешења из става 2. овог члана није допуштена жалба".

Према тумачењу правника, "друге сметње" може бити било шта друго што је оправдано, а не нешто друго што је слично ономе што је у закону већ набројано.

То значи да и службени пут и слични разлози представљају ваљан разлог за одлагање главног претреса, а што се види и из судског рјешења.

Подсјећамо, Суд БиХ прихватио је захтјев одбране предсједника Републике Српске Милорада Додика за одгађање рочишта које је било планирано за данас и заказао нови претрес за 6. децембар.

Oдбрана предсједника Српске упутила је Суду БиХ захтјев за одгађање судског рочишта због службеног пута предсједника Републике Српске у Мађарску.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и вршилац дужности директора Службеног гласника Милош Лукић оптужени су за непоштовање одлука Кристијана Шмита.

Додик и Лукић су 16. октобра на рочишту у Суду БиХ рекли да не разумију оптужницу, након чега је констатовано да су се оптужени изјаснили да нису криви.

Пратите нас и путем Вибера