Savjet ministara

Odluka o privremenom finansiranju za prvo tromjesječje 2021. godine

  • 16.12.2020. 16:22

Savjet ministara, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donio je danas Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar - mart 2021. godine.

Za finansiranje institucija BiH u ovom periodu odobrena su sredstva u iznosu 249.000.000 KM, što predstavlja četvrtinu sredstava odobrenih za finansiranje institucija BiH u skladu sa Zakonom o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U saopštenju je navedeno da će se nastavak finansiranja višegodišnjih projekata koji su usvojeni u budžetima prethodnih godina, kao i programa posebnih namjena vršiti iz sredstava koja su prenesena u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, odnosno obezbijeđena namjenskim donacijama i drugim namjenskim sredstvima.

Savjet ministara usvojio je na današnjoj sjednici i Izvještaj Ministarstva finansija i trezora o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za period januar-septembar ove godine.

Prema Izvještaju, ukupni prihodi, finansiranje i primici u ovom periodu iznosili su 767.538.996 KM, a rashodi 645.514.437 KM.

Uz smanjenje broja zaposlenih, nastavljene su uštede na primanjima i materijalnim troškovima i u ovoj godini, među kojima su i plate zaposlenih koje su ostale na istom nivou kao u drugoj polovini 2012. godine.

U saopštenju za javnost nakon 22. sjednice Savjeta ministara navodi se da samo policijski službenici od kraja septembra 2017. godine imaju povećane platne koeficijente, kao i vojna lica od polovine juna ove godine u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o platama i nakadama u institucijama BiH.

U devet mjeseci ove godine, sve dospjele obaveze po osnovu spoljnog duga su izmirene blagovremeno u ukupnom iznosu 532.234.540 KM.

Ministarstvo finansija i trezora ovaj izvještaj objaviće na svojoj veb stranici.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Dokument okvirnog budžeta institucija BiH za period od 2021. do 2023. godine, koji prati ranije usvojeni Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za ovaj period.

Ovaj dokument iskazuje ukupni nivo rashoda institucija BiH /isključujući servisiranje spoljnog duga/ u iznosu od milijardu i 27,1 milion KM za svaku godinu, uz izdvajanje sa Јedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje po 780 miliona KM na godišnjem nivou.

Takođe, Dokument okvirnog budžeta prati i podržava reforme u BiH i provođenje ranije definisanih 14 strateških ciljeva, uključujući makroekonomsku stabilnost, razvoj ekonomije, ravnomjeran regionalni razvoj, brži i efikasniji razvoj poljoprivrede i ruralnog sektora, razvoj energetskih potencijala, povećanje mogućnosti za zapošljavanje, promovisanje inkluzivnosti u obrazovanju, kao i smanjenje siromaštva u BiH.

Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara pripremilo je ovaj dokument uz aktivno učešće Direkcije za ekonomsko planiranje Savjeta ministara i Odjeljenja za makroekonomsku analizu pri Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje.

Savjet ministara utvrdio je i Prijedlog memoranduma o razumijevanju između EU, kao zajmodavca, i BiH, kao zajmoprimca - makrofinansijska pomoć za BiH u iznosu do 250 miliona evra i Prijedlog sporazuma o kreditnoj liniji između EU, kao zajmodavca, i BiH, kao zajmoprimca, i Centralne banke BiH, kao agenta zajmoprimca - makrofinansijska pomoć za BiH.

Sredstva ovog povoljnog zajma biće usmjerena na Republiku Srpsku /37,5 odsto/, Federaciju BiH /61,5 odsto/ i Distrikt Brčko jedan odsto.

Cilj predložene makrofinansijske pomoći je da se pomogne BiH, odnosno entitetima i Brčko Distriktu BiH u budžetskim potrebama koje su se javile kao posljedica pandemije virusa korona, dodaje se u saopštenju Savjeta ministara.

Pomoć je namijenjena kao podrška BiH za ekonomsku stabilizaciju i program reformi, a isplaćuje se u dvije rate, od kojih svaka iznosi do 125 miliona evra.

Prva tranša se isplaćuje bez ikakvih dodatnih mjera ekonomske politike i biće dostupna nakon stupanja na snagu ovog memoranduma i sporazuma o zajmu.

Druga tranša se očekuje nakon ispunjenja definisanih mjera ekonomske politike u BiH, odnosno entitetima i Brčko Distriktu, koje se odnose na jačanje institucionalnog okvira za makroekonomsku analizu i planiranje, finansijski sektor, dobro upravljanje i borbu protiv korupcije, kao i podršku ekonomskom oporavku i zapošljavanju.

Prijedlozi memoranduma i sporazuma sa osnovama za vođenje pregovora biće dostavljeni Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za njihove potpisnike predloženi su ministar finansija i trezora, a u ime Centralne banke BiH njen guverner.

USVOJEN PLAN MJERA ZA UPRAVLJANJE MIGRANTSKOM KRIZOM

Savjet ministara usvojio je danas plan mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH za koji je potrebno izdvojiti 215.253.700 KM.

Na današnjoj sjednici Savjeta ministara doneseni su i odgovarajući zaključci s ciljem efikasnog sprovođenja plana, saopšteno je iz Savjeta minstara.

U saopštenju se navodi da ažurirani plan mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH sadrži sedam prioriteta, 24 mjere i 127 aktivnosti, što predstavlja povećanje u svim segmentima u odnosu na plan iz 2018. godine.

Među prioritetima je bolje sprovođenje sporazuma o readmisiji i jačanje readmisijskih i kapaciteta u oblasti azila, kao i intenzivnija borba protiv krijumčarenja migrantima.

Određenim mjerama planirana je bolja saradnja i koordinacija svih institucija i bezbjednosnih agencija u skladu sa njihovim nadležnostima na planu zaštite granice BiH.

Plan mjera je ažuriran i unaprijeđen i u dijelu koji se, između ostalog, odnosi na poboljšanje koordinacije i saradnje ključnih aktera, uključenih u proces upravljanja migracijama i suzbijanje nezakonitih migracija, očuvanje javnog reda i bezbjednosti građana i njihove imovine.

U saopštenju se navodi da je planirana i bolja koordinacija svih institucija u BiH nadležnih za pitanja stranaca koji su nezakonito ušli u BiH, kako bi se izmjestili izvan naseljenih i urbanih mjesta u za to posebno izgrađene objekte.

Planom se želi poboljšati i koordinacija aktivnosti s nadležnim tijelima na nivou regionalne i međunarodne saradnje u borbi protiv nezakonitih migracija, kao i saradnje s donatorima i međunarodnim organizacijama.

Jačanje Granične policije BiH, kapaciteta za efikasnije upravljanje nezakonitim migracijama u BiH ostaje prioritet Savjeta ministara, navodi se u saopštenju.

Dva nova prioriteta odnose se na podršku lokalnim zajednicama u kojima su uspostavljeni privremeni prihvatni centri, ali i na jačanje kapaciteta Koordinacionog tijela za pitanja migracija u BiH, odnosno Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH.

U saopštenju se navodi da je za realizaciju Plana mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH potrebno 215.253.700 KM, od čega je iz budžeta institucija BiH potrebno izdvojiti dva miliona KM, a putem donacija 189.838.900 KM, te koristeći budžet i donacije potrebno je obezbijediti 23.414.800 KM.

Savjet ministara pozvao je međunarodne organizacije da se još aktivnije uključe u realizaciju planiranih aktivnosti i obezbjeđenje potrebnih finansijskih sredstava za realizaciju ovog plana, a institucije BiH da, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzmu potrebne aktivnosti kako bi se što više planiranih mjera realizovalo putem donatorskih sredstava.

Na sjednici je, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, donesena Odluka o uspostavljanju Radne grupe za izradu strategije u oblasti migracija i azila i akcionog plana za period od 2021. do 2025. godine, navodi se u saopštenju.

Članovi radne grupe su predstavnici nadležnih institucija BiH, entitetskih i institucija Brčko distrikta.

Na današnjoj sjednici Savjet ministara nije postigao konsenzus tokom glasanja o prijedlogu odluke o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata "Lipa", te će ova odluka biti ponovo na dnevnom redu u drugom krugu glasanja.

Savjet ministara utvrdio je prijedlog ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke /EIB/, za Koridor "Pet ce", za dionicu Medakovo - Poprikuše, vrijedan 340 miliona evra.

Dionica Medakovo - Poprikuše se sastoji od dva dijela i to Medakovo - Ozimice i Ozimice - Poprikuše.

Na ovim dionicama autoputa planirana je izgradnja više mostova, tunela i odmorišta u periodu od 2021. do 2025. godine.

U saopštenju se navodi da je ukupna vrijednost Projekta procijenjena na 391 milion evra, od čega EIB kredit iznosi 340 miliona evra, a vlastita i druga sredstva 51 milion evra.

Alokacija kredita je na FBiH, s rokom otplate od 25 godina, uključujući grejs period od šest godina.

Savjet ministara usvojio je danas i Akcioni plana za reformu javne uprave, kojim će biti realizovani ciljevi i mjere definisani Strateškim okvirom za reformu javne uprave do 2022. godine.

Usvajanje akcionog plana jedan je od ključnih koraka kojim Savjet ministara realizuje jedan od 14 prioriteta za dalje napredovanje u procesu evropskih integracija, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U saopštenju se navodi da je cilj unaprijediti sveukupno funkcionisanje javne uprave osiguravanjem profesionalne i depolitizovane državne službe i koordinisanim pristupom u kreiranju politika u BiH.

Akcioni plan obuhvata pet stubova u kojima su planirane reformske intervencije, i to razvoj politika i koordinacija, državna služba i upravljanje ljudskim potencijalima, odgovornost, pružanje usluga i upravljanje javnim finansijama, te sadrži ukupno 165 aktivnosti koje će biti realizovane do 2022. godine.

Za realizaciju aktivnosti planiranih Akcionim planom za reformu javne uprave u periodu od 2018. do 2022. godine, potrebno je 61.473.895 KM, od čega je oko 60 miliona KM potrebno obezbijediti iz donacija, navodi se u saopštenju.