"Brzi odgovor 2018"

Održane pokazne vježbe razbijanja demonstracija i medicinske evakuacije

  • 07.09.2018. 16:13

Pripadnici Eufora, Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ i Oružanih snaga BiH danas su u bazi Butmir uspješno realizovali pokaznu vježbu razbijanja demonstracija, medicinske evakuacije helikopterom i oslobađanjem talaca.

Današnja pokazna vježba u bazi Butmir posljednja je faza višednevne vojne vježbe "Brzi odgovor 2018" koja je sprovedena na nekoliko lokacija u BiH, a počela je u ponedjeljak, 3. septembra. 

U pokaznoj vježbi su, osim pripadinika Multinacionalnog bataljona Eufora, učestvovali pripadnici Sipe, Oružanih snaga BiH, rezervni bataljon iz sastava NATO snaga na Kosovu i Metohiji iz Mađarske. 

Vježbu u bazi Butmir pratili su predstavnici vojno-diplomatskog kora akreditovani u BiH. 

Komandant Eufora general Martin Dorfer izrazio je zadovoljstvo uspješno realizovanom vojnom vježbom "Brzi odgovor 2018", koja je ispunila svoja tri strateška cilja da se pokaže vjerodostojnost, vidljivost i saradnja. 

"Ove godine su u vježbi učestvovali vojnici iz svih zemalja EU i NATO koje daju rezervne snage za Eufor. To je i razlog što je ove godine brojno stanje Eufora tokom vježbe bilo više od 1.000 vojnika", rekao je Dorfer. 

On je dodao da to predstavlja znak posvećenosti Eufora miru i stabilnosti u ovoj zemlji, te naglasio da je vježba sprovedena u svim dijelovima BiH - Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu. 

General Dorfer je istakao da je zbog samog formata vježbe njen uspješan ishod bilo moguće postići zajedničkim radom. 

On je napomenuo da su snage pod njegovom komandnom jutros imale i pravu medicinsku evakuaciju jednog pripadnika Eufora, koji je zahvaljujući izrazitoj saradnji sa bolnicom Koševo u stabilnom stanju. 

"I nakon ove vježbe nastavićemo da sarađujemo sa Oružanim snagama BiH, s ciljem da im pružimo podršku na daljem putu ka evropskim integracijama", dodao je Dorfer. 

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović saglasio se sa komandantom Eufora da su svi zacrtani i definisani ciljevi određeni za realizaciju vježbe "Brzi odgovor 2018" u potpunosti realizovani. 

"Kompletna vježba realizovana je na cijeloj teritoriji BiH uz učešće Eufora, Oružanih snaga BiH i takozvanih `Snaga iza horizonta` Eufora, KFOR-a i bezbjednosnih snaga BiH. Bezbjednost danas nije pojedinačno pitanje nego podrazumijeva sistemski pristup svih bezbjednosnih agencija", rekao je Mašović. 

On je izrazio opredijeljenost da se sa partnerima Euforom i NATO-om nastave unapređivati kapaciteti Oružanih snaga BiH. 

Mašović je najavio da Oružane snage BiH u narednom periodu očekuju dobijanje razvojnog budžeta koji će omogućiti modernizaciju i unapređenje infrastrukture i uslova za rad vojnika. 

"Nadam se da će već od polovine narednog mjeseca Oružane snage BiH biti u mogućnosti da koriste određene dodatne pristupne alate prema NATO-u i na taj način ubrzaju evroatlantske integracijske procese", dodao je Mašović. 

U bazi Butmir sutra će biti održana ceremonija postrojavanja učesnika vojne vježbe "Brzi odgovor 2018", što će i zvanično značiti njeno okončanje.

Тагови: