Povodom izjava Huseina Kavazovića

OEBS: Vjerski poglavari odgovorni za održavanje duha suživota

  • Извор: СРНА
  • 07.03.2023. 16:57

Poglavari vjerskih zajednica u BiH dijele zajedničku odgovornost za održavanje duha suživota među narodima u ovoj zemlji, ističu iz Misije OEBS-a u BiH povodom izjava poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića da se zemlja mora braniti oružjem ako padnu institucije BiH.

Misija OEBS-a u BiH poziva vjerske vođe da pojačaju rad na međureligijskom dijalogu i izgradnji povjerenja, te da promovišu narative koji doprinose miru i stabilnosti u zemlji.

- Vjerske vođe igraju važnu ulogu u promovisanju mira i tolerancije, posebno u društvu u kojem vjerske zajednice imaju značajnu društvenu ulogu - ističu iz Misije OEBS-a u BiH na pitanje Srne kako živjeti u zemlji u kojoj pojedini vjerski poglavari pozivaju na oružje, a ne na suživot i toleranciju.

Iz ove organizacije napominju i da "politički lideri u BiH imaju odgovornost da ne podrivaju ili kompromituju institucije", te da "rade na socijalnoj koheziji i funkcionalnosti vlasti u interesu svih građana".

Kavazović je za MTV Igman nedavno izjavio da je "današnja borba u institucijama BiH" i da se ne smije dozvoliti da se one ruiniraju.

- Moramo pokazati da smo na sve načine spremni da branimo institucije BiH, a ako one padnu, a imali smo to 1992. godine, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem - dodao je Kavazović.

Kavazović je početkom februara pružio podršku imamu Amiru Mahiću iz Kozarca koji je Svetog Savu nazvao začetnikom fašizma, a Srpsku pravoslavnu crkvu - sektom.

Тагови: