Boško Šiljegović

"OHR i visoki predstavnici preuređenjem BiH pokušavaju da ukinu Srpsku"

  • Извор: СРНА
  • 21.11.2022. 09:27

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović ocijenio je da se 27 godina vrši revizija Dejtonskog mirovnog sporazuma na razne načine, te da OHR i visoki predstavnici, preuređenjem BiH, pokušavaju da ukinu Republiku Srpsku.

"U tome učestvuje i Ustavni sud BiH, sa stranim sudijama i sudijama SDA Mirsadom Ćemanom i Seadom Palavrić", rekao je Šiljegović.

Šiljegović je u izjavi Srni, povodom 27 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekao da BiH nije suverena zemlja, te da ne može u EU sa visokim predstavnikom i bonskim ovlaštenjima.

On je naveo da je prije 27 godina Dejtonskim mirovnim sporazumom uspostavljena komplikovana ustavno-pravna zajednica BiH.

"Imamo entitete, kantone i distrikt Brčko. Entiteti su države u državi, jer imaju sva obilježja državnosti", rekao je Šiljegović.

Šiljegović je konstatovao da se, od potpisivanja, na razne načine vrši revizija Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da se nasilnim putem oduzimaju i prenose nadležnosti sa entiteta na, kako je naveo, centralizovanu BiH.

"OHR i visoki predstavnik sve vrijeme pokušavaju da, preuređenjem BiH, ukinu Republiku Srpsku", smatra Šiljegović.

On je rekao da su i Oružane snage BiH projekat međunarodne zajednice.

"U realziaciji tog projekta su učestvovali i Narodna skupština Republike Srpske, Parlament Federaciji BiH (FBiH) i Parlamentarna skupština BiH. Napravljene su izmjene Ustava, poslovnika...Ministarstvo obrane je jedino ministarstvo u Savjetu ministara koje ima ministra i dva zamjenika i načelnika i dva zamjenika, koji su iz reda različitih naroda", pojasnio je Šiljegović.

Iako u funkcionisanju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH ima poteškoća, Šiljegović navodi da ipak sve opstaje zbog uspostavljenih pukova, koji baštine istoriju, tradiciju i kulturu vojske iz koje dolaze.

"Ono što je kvalitet u tome je to što je postignut kompromis u uspostavljanju pukova. Tako Republika Srpska puk baštini tradiciju Vojske Republike Srpske, slavi Vidovdan kao krsnu slavu i ima sva obilježja", rekao je Šiljegović.

Šiljegović, koji je bivši delegat i predsjedavajući Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, istakao je da nacionalni interes mora biti iznad svake ideologije političke partije.

"Veliki ciljevi i ideali moraju da budu predmet trajnih i dugoročnih težnji, nikada zaboravljenih i nikada napuštenih. Ja svoj optimizam gradim u tome da narod Svetog Save, Nikole Tesle, Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Ive Andrića, Branka Ćopića i Meše Selimovića, ima sutra i ima budućnost", poručio je Šiljegović.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина