Zamjenik ministra odbrane BiH

Okolić: Odlaganje vježbe nije u nadležnosti ministra odbrane

  • Извор: АТВ
  • 04.10.2021. 18:33

Nije vježba zabranjena niti može biti zabranjena od strane ministra odbrane, nego je donesena odluka o prolongiranju roka izvođenja vježbe, rekao je za ATV Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane BiH, komentarišući odluku Sifeta Podžića da otkaže vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH.

"U prevodu to znači da se ta vježba ove godine ne može ni održati, a to nije u nadležnosti ministra odbrane i ne bi trebalo jednostrano to da donese. On je tu odluku donio jednostrano, ne konsultujući ni mene ni kolegu gospodina Pešića koji je iz hrvatskog naroda, a na osnovu prijedloga zajedničkog štaba generala Mašovića, nekonsultujući ni generala Kneževića ni generala Jevdića koji imaju sasvim suprotan stav", kaže Okolić.

On kaže da je u odluci navedeno da je razlog epidemiološka situacija i neusvajanje budžeta. Okolić smatra da to nema veze i da se vježba ne prolongira iz tog razloga.

"Ta vježba je prolongirana jednostrano. Ako imate nekakvu aktivnost sa nekim svojim partnerom, onda se o takvom prolongiranju trebate sa njim konsultovati i u najmanju ruku imati iste stavove i onda pozvati Predsjedništvo BiH kao nadležni organ, a ministrstvo odbrane Srbije svog vrhovnog komandanta o prijedlogu za odlaganje te vježbe", kaže Okolić.

On kaže da ministarstvo odbrane Srbije još možda i ne zna da je jednostrano prolongirana vježba od strane ministra odbrane BiH i da će on tu odluku vjerovatno dobiti sutra.

Prema njegovim riječima već prekosutra je trebalo da dođe prethodnica snaga koje bi učestvovale na vježbi a glavne snage su trebale da dođu u subotu.

Okolić kaže da ne vjeruje da će se Podžić predomisliti i promijeniti odluku.

Okolić ističe da je upitao Podžića da li će možda promijeniti odluku, ali da mu je ministar odgovorio da on vježbu ne ukida već da je prolongira.

"Jednostavno ne može da promijeni odluku, tako mi je saopštio, da neće da je povuče i da ona ostaje na snazi", rekao je Okolić.

On kaže da prolongirani termin vojne vježbe može biti 31.12. i ukoliko ona ne bude do tad održana, ona više nije na snazi.

Okolić podsjeća da je odluka o održavanju vojne vježbe za 2021. godinu donesena na osnovu odluke Predsjedništva BiH i da za svaku narednu vježbu koja ulazi u sljedeću godinu treba nova odluka Predsjedništva.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)