PD PS BiH

Pali prijedlozi amandmana na Ustav BiH

  • Извор: СРНА
  • 07.06.2022. 19:09

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio danas prijedloge amandmana na Ustav BiH, koji su se odnosili na promjene brojnih odluka Evropskog suda za ljudska prava poput onih u predmetima "Sejdić i Finci", "Pilav", "Zornić", "Šlaku" i "Pudarić".

Protiv prijedloga je bilo 14 poslanika, 19 je glasalo za, dok su tri bila uzdržana.

Prijedlog amandmana poslanika Dženana Đonlagića na Ustav BiH, koji se odnosi na precizno ustavno normiranje "vlasničkog statusa i prava države BiH u pogledu njene imovine", vraćen je Ustavnopravnoj komisiji da ponovo izradi izvještaj.

Ustavnopravna komisija treba ponovo da izradi izvještaj i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, kojim bi sa 20 odsto prag unutar liste bio spušten na 10 odsto kako bi se, prema obrazloženju predlagača, dosljednije poštovala izborna volja glasača.

Poslanici su danas usvojili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, u drugom čitanju, uz zaključak da se ovaj zakonski prijedlog u Domu naroda razmatra po hitnom postupku. Predlagač je poslanik Damir Arnaut.

Ovaj zakonski prijedlog podrazumijeva da se novčanom kaznom od 400 do 1.000 KM kazni svako ko ošteti saobraćajni znak na način da prefarba latinični ili ćirilični natpis na znaku.

Poslanici su danas usvojili izvještaje o radu Savjeta nacinalnih manjina za prošlu godinu, izvještaj o radu i finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj, izvještaj Regulatorne komisije za električnu energiju BiH, kao i izvještaj Centralne banke BiH.

Poslanici su objedinjeno glasali i usvojili godišnje revizorske izvještaje o glavnim nalazima i preporukama Kancelarije za reviziju institucija BiH i izvještaje ove kancelarije o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2020. godinu.

Zakonodavni postupak obustavljen je za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje, prema obrazoženju predlagača ovog zakonskog akta, otklaljaju nepravilnosti u izbornom procesu na koje je u svojim izvještajima ukazivala Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava /ODIHR/.

Predlagači ovih izmjena i dopuna Izbornog zakona su poslanici Adil Osmanović, Halid Genjac, Alma Čolo, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić, Edita Đapo, Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Zukan Helez, Mirjana Marinković Lepić, Aida Baručija, Damir Arnaut, Predrag Kojović i Denis Zvizdić.

Ovim je današnja sjednica završena, a predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović rekao je da će datum održavanja naredne sjednice biti naknadno objavljen.

Тагови:
  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)