Reakcije iz Srpske

"Parlament Srpske donijeće odluke o Ustavnom sudu koje će se poštovati"

  • Извор: АТВ
  • 25.06.2023. 19:23

Ustavni sud BiH donosio je svoja pravila, ne uvažavajući osnovne elemente Ustava BiH, a to je odlučivanje konsenzusom. Na taj način degradirao je činjenicu da srpski narod mora da bude prisutan u odlukama, poručuje  predsjednik Srpske.

Sve je kaže Milorad Dodik upereno na razgradnju Srpske ali će ona uprkos svemu biti jedinstvena i donosiće svoje odluke.

"Ćeman je bio ratni predsjednik SDA, zamijenjivao Aliju Izetbegovića, a Palavrićka je bila zamjenik SDA i sa te funckije otišla u Ustavni sud i sad oni nama donose odluke. Mi hoćemo političku borbu a ona podrazumijeva odlučivanje u institucijama sistema, u parlamentu Srpske, e sad njima najviše smeta parlament Srpske jer će on donijeti odluke koje će se ovaj put poštovati", kaže Dodik.

Kolegijum parlamenta sutra bi trebao zakazati osmu posebnu sjednicu. Ovo su ključna vremena za budućnost Srpske.

Sve odluke koje je Skupština donijela ranije, a na koje neki ukazuju da nisu sprovedene, kaže Nenad Stevandić, nisu ni povučene. Srpska, kaže, mora biti iznad svih sujeta. 

"Mislim da je najveći broj u Republici Srpskoj i svim političkim partijama bez obzira kako se zovu, pozicija, opozicija dovoljno svjestan i dovoljno razuman da su ovo vremena ključna za budućnost Republike Srpske", kaže predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

A Ključ za njeno očuvanje su sloga i jedinstvo. To je ono što očekujemo u Narodnoj skupštini, jer su to pitanja od nacionalnog interesa, poruka je iz Boračke organizacije.

"Ova sloga I jedinstvo na koje ja stalno pozivam upravo treba da  budu usmjerene na odluke tih institucija i to mora jednom da se kaže možete donositi 16 hiljada odluka jer to od nas niko neće poštovati, jer je to udar na ono što je stvoreno, a plaćeno je sa 23 hiljade života i 43 hiljade ranjenih ljudi", rekao je Radan Ostojić, predsjednik BORS-a.

Za slogu i jedinstvo očigledno dio opozicije ne mari. U  radu Skupštine će učestvovati, ali imaju i uslove, kažu u PDP-u.

Oglasila se i Jelena Trivić. Iako je poslanike u parlamentu dobila zahvaljujući preletačima, imala je šta da kaže.

Po njoj  je posljednja odluka iz Ustavnog suda nelegalna i nelegitimna, ali ipak rješenje ne nudi nego tvrdi da kriza vlastima u Srpskoj odgovara.

Kome odgovara najbolje pokazuje kako su glasali njeni poslanici kada je riječ o odlukama koje su bile na prethodne dvije posebne sjednice a tiču se Republike Srpske.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.