Ustavni sud

Petak do 12

  • Извор: АТВ
  • 23.06.2023. 08:11

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dao je rok Ustavnom sudu BiH da do danas, petka 23. juna do 12 časova ukine odluku kojom se iz Pravila o radu Ustavnog suda briše član 39 koji se odnosi na odgađanje sjednice suda, ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavničkim dom Parlamenta FBIH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Ukoliko se to ne desi danas do 12 časova, biće zakazana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti donesen zakon o prestanku važenja i objavljivanja odluka tog suda u Srpskoj i zaštitit lica koja budu progonjena zbog toga od organa BiH.

Sjednica će biti zakazana za utorak 27. juna.

"Jasno ćemo afirmisati državnost Republike Srpske. To ne znači izlazak iz BiH, ako to ne budemo morali. Nego povratak u dejtonsku BiH. Ovo sve činimo s direktnim uvjerenjem da se Srpskoj otme imovina. Republike Srpske nema bez imovine, nema bez resursa i bez vlasti", kaže Dodik.

Dodik: Gdje su SDS i PDP? Kada ako ne sada?

Dodik: Gdje su SDS i PDP? Kada ako ne sada?

SNSD zajedno sa koalicionim partnerima stoji iza ove odluke, dok se članovi opozicije nisu ni pojavili na sastanku održanom ranije ove sedmice.

Predsjednik Republike Srpske MIlorad Dodik poručio je da Ustavni sud BiH djeluje antiustavno i antidejtonski. Ukoliko Ustavni sud ne poništi svoju odluku, zatražiće se i savjetodavno mišljenje Ustavnog suda Republike Srpske o nastaloj situaciji i zatražiti preporuka za pravno ponašanje.

“To je dokaz da je taj sud dio podmuklog plana urušavanja Republike Srpske i time je pokazao da nema dobre namjere prema Srpskoj i srpskom narodu kao konstitutivnom. Time ruši odluku o konstitutivnosti naroda koju je sam donio, kao i onu o ravnopravnosti entiteta”, naveo je Dodik u objavi na svom Tviter nalogu. 

"Očekujem da će se opozicija pridružiti u odbrani srpskog naroda"

Taj sud, dodaje Dodik, se ponaša bahato i želi da Srbe majorizuje i da ih isključi iz procesa odlučivanja predviđenog Ustavom i ravnopravnosti garantovane Dejtonskim sporazumom.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)