Poslanik u PD PS BIH

Petković: Na sjednici Savjeta bezbjednosti prvi put izneseno stvarno stanje u BiH

  • Извор: СРНА
  • 11.05.2023. 11:33

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović imala je veoma dostojanstven i hrabar nastup u Savjetu bezbjednosti UN i ta sjednica je istorijska, jer je prvi put predstavnik Republike Srpske iznio viđenje stanja i stvarno stanje u BiH, izjavio je Srni poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković.

"To je pravi primjer kako bi se trebala voditi spoljna politika od BiH, odnosno srpskih predstavnika u institucijama BiH", naveo je Petković i ocijenio da je jučerašnja sjednica Savjeta bezbjednosti UN veoma značajna i u političkom, i u društvenom smislu.

On je istakao da je jasno rečeno da su dva osnovna remetilačka faktora za normalno funkcionisanje BiH - visoki predstavnik, odnosno kancelarija OHR-a, te Ustavni sud BiH ovakav kakav je danas.

Da bi BiH mogla da nastavi da postoji i da bi mogla da ide putem evropskih integracija, Petković je rekao da u zemlji mora biti zatvorena kancelarija visokog predstavnika i donesen zakon o Ustavnom sudu BiH, bez prisustva stranaca, te odlučivanje vratiti potpuno u ruke legitimnim predstavnicima u oba entiteta, odnosno u BiH.

"OHR guši demokratski proces u BiH - njihovo mešetarenje po pitanju imovine koči napredak"

"Kristijan Šmit je samo iznio optužbe na račun Republike Srpske, pa je još licemjerno pohvalio djelovanje (poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina) Kavazovića, u trenutku kada su bile snažne ratnohuškačke poruke imama u Kozarcu i drugim mjestima, tako da ne vidimo na koji način se jedni stigmatizuju i označavaju kao krivci, dok se drugi pohvaljuju, bez obzira na njihove poruke i ponašanja", rekao je Petković.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović obratila se juče na sjednici Savjeta bezbjednosti u Njujorku u okviru debate o BiH, a tom prilikom je između ostalog, od ovog tijela UN zatražila da podrži BiH insistiranjem na potpunom sprovođenju slova Dejtonskog mirovnog sporazuma i osudi strano miješanje u BiH kojim se podriva ovaj sporazum, krši vladavina prava, korumpira pravosudni sistem i ometa politička saradnja unutar BiH.

Cvijanović: Napustila sam zasjedanje jer Šmit nastavlja sa pravljenjem eksperimenta od BiH

Cvijanović: Napustila sam zasjedanje jer Šmit nastavlja sa pravljenjem eksperimenta od BiH

Cvijanovićeva je napustila salu tokom obraćanja Kristijana Šmita jer, kako je navela, nije verifikovan u tom savjetu, nastavlja sa pravljenjem eksperimenta od BiH, stavljajući se iznad demokratski izabranih institucija, za šta mu Dejtonski mirovni sporazum nije dao mandat.

Šmitovom obraćanju nisu prisustvovali ni šefovi stalnih misija Rusije i Kine pri UN, koje ga ne priznaju kao visokog predstavnika u BiH.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.