Poslanik Srpskog kluba u PD PS BiH

Petković: Nedopustivo da nam amandmane pištu strani ambasadori putem domaćih poslušnika

  • Извор: СРНА
  • 21.07.2023. 13:17

Poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković rekao je Srni da su amandmani SDA koje su uložili na Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou BiH, čiji je predlagač Savjet ministara, pravopisno i gramatički neispravni jer su prevedeni sa engleskog jezika, te poručio da je nedopustivo amandmane pišu strani ambasadori putem domaćih poslušnika.

- Suština je da su ti amandmani nezakoniti i neustavni jer nisu u saglasnosti sa drugim pozitivno-pravni propisima u BiH, prije svega Zakonom o upravi BiH i Zakonom o upravnom postupku BiH, kojim je regulisan rad drugostepenih organa uprave - naglasio je Petković.

Petković je istakao da tim zakonima Ombudsman BiH nije definisan kao organ uprave, pa zbog toga i ne može odlučivati u drugostepenom upravnom postupku.

- Građanima nisu uskraćena njihova prava jer imaju pravo na pravni lijek u upravnom postupku, ali i pravo na tužbu u upravnom sporu. Nedopustivo je da nam amandmane pišu strani ambasadori putem domaćih poslušnika - zaključio je Petković.

Ministar pravde u Savjetu ministara BiH Davor Bunoza rekao je Srni da nema potrebe žalbe na Zakon o slobodi pristupa informacijama sa Žalbenog savjeta Savjeta ministara prenositi na Instituciju ombudsmana i proširivati nadležnosti ombudsmana, koji, po zakonu i Ustavu BiH, donose neobavezujuće odluke.

- Što se tiče ombudsmena, on prema našem zakonu donosi preporuke i pitanje je da li bi bilo u skladu sa zakonom i Ustavom da donosi obavezujuće odluke za institucije BiH - rekao je Bunoza.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na jučerašnjoj sjednici odgodila je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou BiH, čiji je predlagač Savjet ministara, i amandmanima na to zakonsko rješenje poslanika SDA Šerifa Špage.

Komisija je zatražila mišljenje Direkcije za evropske integracije o amandmanima, nakon čega će se izjasniti o amandmanima i zakonskom prijedlogu.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм