Poslanik u Predstavničkom domu

Petković: Sarajevo priča da je Šmit pripremio zakon o imovini

  • Извор: АТВ
  • 22.03.2023. 21:26

Ukoliko bi Kristijan Šmit pokušao da nametne zakon o imovini, Republika Srpska bi morala da napravi rigoroznije korake nego kada je Valentin Incko nametnuo takozvani Zakon o zabrani negiranju genocida.

Rekao je ovo u emisiji "Imate riječ" na našoj televiziji Milan Petković, poslanik US u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Mislim da će se ovaj put morati ići u povlačenje iz svih institucija BiH. Sada mnogo rigoroznije. Ovdje bi se morale povući sve sudije, svi naši generali i oficiri iz OS BiH, moramo se povući apsolutno svi iz institucija koje se tiču i državne službe i SIPA, jednastvo vratiti se komplet u svoju teritoriju", rekao je Petković.

On kaže da nije pitanje kako ćemo se ponašati, već kad ćemo se ponašati tako.

Istakao je da se u Sarajevu već priča kako je Šmit pripremio taj zakon.

"Juče sam u Sarajevu bio, čuo sam priče. Gore se priča da će on ići u nametanje toga zakona. Ako Kristijan Šmit nametne taj zakon, ja nisam siguran u kom smjeru će se odvijati ni politička ni bezbjednosna situacija. Sarajevo priča da će to Kristijan Šmit donijeti", rekao je i dodao:

"Očito je da su oni već smislili i spremili taj zakon. Ozbiljni ljudi već pričaju o tom da je taj zakon Kristijan Šmit već pripremio. Oni ga jednostavno i priželjkuju i prizivaju", rekao je on i dodao da tako neko priželjkuje haos.

Objasnio je šta bi taj zakon značio.

"To je kao da neko vama dođe vašoj kući i kaže mi vama oduzimamo kuću, odnosno, nećemo vam oduzeti kuću, ona se samo više neće voditi na vama. Ali, mićemo kad bude htjeli mijenjati fasadu, mi ćemo kad budemo htjeli mijenjati prozore stavićemo mi prozore, kad htjednemo zavrnuti grijanje, zavrnućemo vam grijanje... E, to se želi nama uraditi. Republika Srpska ostaje Republika Srpska, ali se imovina vodi na BiH, pa kad mi odlučimo da gradimo auto-put, kažu nam 'A, ne, ne, ne možete vi graditi auto-putu. Možete, ali morate tražiti saglasnost BiH. E, sad, saglasnost ne možemo danas dati zato što nas danas boli zub, pa sutra moramo ići tetki po lijek...'. Tako će nas dovoditi do jednog ludila da nas na sve načine ucjenjuju i ograničavaju. Kao što su nas sada ograničavali. 'Jeste to imovina Republike Srpske ali ne možete graditi aerodrom u Trebinju. Pa ne možete graditi HE Buk Bijela. S ovim bi bilo još više", rekao je Petković.

Naglasio je da to zapravo znači nestanak Republike Srpske "na mala vrata".

Govoreći o jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma i prijedlogu o izmjenama Krivičnog zakona on je rekao da je bilo burno.

"Bila je relativno burna sjednica PS BiH. Tu je bilo prijedlog nekoliko poslanika iz FBiH koji su željeli da uvedu jedno potpuno novo krivično djelo a koje bi se zvalo 'Napad na suverenitet BiH', odnosno oduzimanje suvereniteta BiH. Pošto sam i član Komisije za Ustavna pitanja i mi smo tada glasali i utvrdili da nema usztavnog osnova za raspravljanje o tom zakonu. Međutim, Poslovnik Parlamentarne skupštine je dosta drukčiji nego poslovnik o radu Narodne skupštine i bez obzira što neki prijedlog ili nacrt ne prođe Komisiju za ustavna pitanja, može o njemu da se raspravlja na samoj sjednici", rekao je Petković i dodao:

"Mi smo raspravljali o tome i ja sam i tada rekao da nema ustavni osnov. Drugo, tu je bilo nekoliko otvorenih pitanja. Prvo je bilo samo pitanje šta je to suverenitet, kome pripada. Apsolutno nije definisano šta je suverenitet. Na drugoj strani, mi već imamo krivično djelo 'Napad na ustavno uređenje BiH'. Onda bismo radili jedno dupliranje. Ja sam njima to pokušao objasniti, sa pravne strane kada gledamo, da ako neko napada ustavno uređenje, što je krivično djelo, onda samim tim napada i na suverenitet te iste BiH. Ovo je bila jedna predstava za javnost u kojoj se željelo reći, eto, ajd da vidimo kako da sankcionišemo, prije svega, srpske predstavnike zbog njihovih specijalnih i paralelnih veza koje oni imaju sa Srbijom. To možemo reći slobodno. I jednim manjim dijelom Hrvata, zbog njihovih odnosa koje oni imaju sa Hrvatskom", kaže Petković i nastavlja:

"Tamo se kaže 'Ko javno ili tajno prenese suverenitet' i onda sam ja ustao i rekao njima, Zlatanu Begiću, poslaniku koji je i profesor, koji je pravnik na kraju krajeva - 'Možete li Vi meni reći kolega, kako se tajno može prenijeti suverenitet?'. Takva jedna formulacija je stvarno bila apsurdna i naravno taj zakon na kraju nije ni izglasan. Mislim da su najglasniji bili poslanici iz Republike Srpske", rekao je on i naglasio da je postojalo jedinstvo poslanika iz Srpske.

"Ono što mi se svidjelo jeste da se pokazalo jedinstvo poslanika iz Republike Srpske", kaže on.

Međutim, kaže da je bilo nekih "nelogičnosti" kada je u pitanju koalicija formirana na nivou BiH.

"Imali smo određene nelogičnosti. Juče smo trebali formirati sve komisije oba doma. Nije došlo do formiranja zato što je došlo do nekih glasanja koja nisu bila usaglašena, tako da je tu došlo do jednog 'iskakanja' predstavnika SDP-a. Kasnije nam je bilo nelogično i glasanje poslanika HDZ-a vezano za Rezoluciju koju su predložili bošnjački političari, a tiče se, recimo tako, osude kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj. Tako da, nije tu ni idilična ni bajna situacija vezana za tu koaliciju, nema tu apsolutno ljubavi, pa nekad se upitam ima li tu čak i partnerstva", rekao je on.

Petković, međutim, naglašava da se koalicija neće urušuti kako su to pojedini počeli da predstavljaju.

"To pokazuje koliko je situacija rovita, koliko je to teška jedna koalicija formirana iz razloga da se formira vlast i da se pokušaju neke stvari pokrenuti naprijed", kaže Petković.

Na pitanje "da li je bitno koje su uopšte partije iz FBiH u koaliciji, jer se uvijek čini da te partije uslovljavaju", Petković kaže da je tačno da uvijek ima uslovljavanja.

"Uvijek ima tog uslovljavanja. Nekako imam osjeća da oni stalno nešto napadaju, a mi stalno nešto branimo. I konstantno, svi njihovi zakoni, sve što oni rade idu u cilju oduzimanja određenih nadležnosti Republike Srpske. Nikada nisam osjetio kod njih bilo koji zakon da kažu 'e ovo ne valja na nivou kantona, ajmo to prenijeti na FBiH, ili ajmo uzeti nešto sa nivoa kantona ili FBiH pa prenijeti na BiH'. Ne, može i to, ali da se oduzme Republici Srpskoj pa da u konačnom zbiru kad se to sve oduzme, opet oni budu ti koji će s tim vladati. Tako da tu nema ljubavi, slabo ima i partnerstva i saradnje, ali mislim da nije upitna koalicija", rekao je Petković.

Kao primjer naveo je izbor ambasadora.

"Naravno da mi ne možemo biti zadovoljno što je Zlatko Lagumdžija postao ambasador pri Ujedinjenim nacijama, ali to je jednostavno stvar kompromisa, koja je morala biti takva kakva jeste. Ne trebamo se zanositi tim da će Zlatko Lagumdžija podnositi objektivne izvještaje u Ujedinjenim nacijama i da će poslati izvještaj da treba ukinuti visokog predstavnika jer je visoki predstavnik remetilački faktor, ili Ustavni su, to Zlatko Lagumdžija neće uraditi nikada", rekao je on.

Na pitanje, mogu li Srbi uopšte dobiti ambasadora pri Ujedinjenim nacijama s obzirom da je prethodno to bio Sven Alkalaj, Petković odgovara:

"Može se desiti, ali to je taj paritet stalni, jednostavno mijenjanja... Mi ćemo vjerovatno za četiri godine dobiti svog ministra spoljnih poslova, pa ćemo dobiti i svoga ambasadora vjerovatno pri UN, e onda će opet neko doći drugi... Znači, jednostavno, to su te stalne rotacije".

Petković je rekao da je, kad se ovo sve uzme u obzir, BiH je teoretski moguća, ali praktično nemoguća zemlja.

"Ako ćemo uzeti kao teoriju Dejtonski mirovni sporazum i kao teoriju sve ove zakone koje mi imamo, ona teoretski postoji kao država i ima elemente državnosti. Sad, da li je to zajednica država, ili zajednička država ili je to samo država, o tom stalno možemo raspravljati i voditi neke političke filozofske rasprave. Ali, u praksi, ona jako teško funkcioniše kao država. Mi imamo zadnje četiri, ili šest, ne znam ni koliko godina, zaustavljene procese, bilo kakve reforme...", rekao je i dodao:

"Mi govorimo o govorimo o pridruživanju EU, ali jednostavno, mi moramo biti realni, ne radimo ništa na tom pridruživanju jer svako to pridruživanje na neki način ide sa oduzimanjem dijela subjektiviteta i suvereniteta entiteta. Naravno, tu Federacija nekako mnogo lakše prenosi svoj suverenitet na nivo BiH jer su Bošnjaci dominantni u BiH kao najbrojniji narod. Dok Srbi ne žele i nedozvoljavaju prenos svog dijela suvereniteta i samostalnosti Republike Srpske na nivo BiH. Tako da, i taj evropski put, koliko god ga mi priželjkivali i smatrali da je on dobar, on jednostavno i nije moguć".

Kako kaže, taj put nije moguć ni sa OHR-om.

"Naravno da ne. Pogotovo ne u ovakvoj situaciji. Moramo se saglasiti s tim da je sam visoki predstavnik, odnosno Kancelarija visokog predstavnika OHR, definisana i dejtonska kategorija samim Aneksom 10. I ne možemo reći da on ne postoji, ali imamo sada činjenicu da imamo čovjeka, odnosno sadašnja ličnost nema legitimitet u Republici Srpskoj. On jednostavno nije prihvaćen kao takav. Naravno, teško je nama bilo kog visokog predstavnika prihvatiti, ali ovo je prvi put da se osporava sam taj legitimitet visokog predstavnika. Mi smo ranije i za Kristijana Švarcšilinga i Volfganga Petriča rekli 'da, on je visoki predstavnik'. Pa mi se bunimo protiv njega, ne može donositi zakone, ne može nametati odluke i sve ostalo, ali je on visoki predstavnik. E, mi sad prvi put imamo nekoga koga ne priznaju dvije stalne članice Savjeta bezbjednosti Kina i Rusija i ne priznaje ga 49 posto teritorije, odnosno, skoro isto toliko i naroda u BiH - to su Srbi koji ne priznaju njega kao visokog predstavnika", kaže Petković.

Petković smatra da je nemoguće ukinuti OHR.

"Dok god ne bude nekog kompromisa među narodima. Ja sve više mislim da ovdje ni godine ne liječe. Ja sam dugo mislio da će godine izliječiti i da će dolazak novih generacija i mladih političara pokrenuti nekako pitanja, međutim, prvo, niti nešto puno dolazi mlađih generacija političara i dalje su nam ove generacije starijih političara na najznačajnijim funkcijama, a bojim se da će ove mlađe ostariti čekajući tu neku smjenu generacije i da će i nas indoktrinirati s tim idejama i da jednostavno neće moći doći do neke promjene", kaže on.

U nastavku pogledajte cijelu emisiju:

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)