Адвокат

Петронијевић: Нема могућности да Додик буде проглашен кривим

  • Извор: СРНА
  • 11.10.2023. 11:31

Адвокат Горан Петронијевић изјавио је да је много домаћих и свјетских стручњака анализирало правну ситуацију у којој је предсједник Републике Српске Милорад Додик и да је опште мишљење да је он у свему поступао у складу са Уставом, Дејтонским споразумом, те да нема апсолутно никакве могућности да буде проглашен кривим.

Петронијевић је нагласио да нема разлога да се Додик не одазове на позив Суда БиХ у понедјељак, 16. октобра, и додао да је потврђивање политичке и неправне оптужнице против Додика због неизвршавања одлука Кристијана Шмита само први корак у незаконитом понашању Суда БиХ.

Он је рекао да Шмита није верификовао Савјет безбједности УН због чега не може да црпи никаква овлаштења које има високи представник у складу са Дејтонским споразумом

- Да у БиХ има Уставног суда, највише судске инстанце која врши контролу уставности и примјене закона, онда би се ово већ ријешило на том нивоу, наравно позитивно у смислу рјешавања статуса Шмита - рекао је Петронијевић.

Он је поновио да оптужница Суда БиХ није заснована на праву него на деструктивној политици, те да је очигледно да аутор и спроводилац такве политике има намјеру да дестабилизује БиХ.

Петронијевић је истакао да онај ко Додика оптужује да разбија БиХ потпуно изврће тезе.

- Онај ко се залаже за поштовање Устава и успостављање оних норми Устава које су противзаконито стављене ван снаге, не може никако да буде растурач већ учвршћивач, кохезиони фактор државе - рекао је Петронијевић.

Он је истакао да они који тврде супротно не мисле добро ни БиХ ни свим народима који ту живе.

- Надам се да ће бити довољно памети да сви буду прибрани, да не насједају на овакве ствари које могу да доведу до далекосежних посљедица, не дај Боже. Оптужница је политичка, она нема везе са правом, Кристијан Шмит није високи представник и то морају сви да знају - рекао је Петронијевић.

Према његовим ријечима, проблем је у томе што је Шмит узурпирао законодавну, извршну и судску власт у БиХ.

- Он не може доносити кривични закон, зна се ко може да доноси и мијења тај законски акт. Он се понаша баш онако како се понашао Хашки трибунал у периодима када их сатјерате у ћошак. Мијењају правила о поступку и Шмит се управо тако понаша - појаснио је Петронијевић.

Он је нагласио да Шмит не може да мијења Кривични закон БиХ јер нема бонска овлаштења.

- Бонска овлаштења су, такође, проблематична у том правцу да се таква овлаштења не могу дати, а сама чињеница да је он све то радио може да говори у прилог једне врсте његове бахатости или можда чак и намјерног провокаторског понашања у смислу изазивања нестабилности на том простору - закључио је Петронијевић.

Петронијевић је раније покренуо иницијативу за формирање савјета за одбрану предсједника Републике Српске Милорада Додика коју је подржало више од 100 адвоката.

Суд БиХ заказао је за понедјељак, 16. октобар, рочиште на којем би предсједник Републике Српске Милорад Додик и вршилац дужности директора Службеног гласника Милош Лукић требали да се изјасне о кривици по оптужници за непоштовање одлука Кристијана Шмита.

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина