Advokat

Petronijević: Optužnica narušava situaciju u BiH, gazi Ustav i ruši Dejton

  • Извор: СРНА
  • 11.08.2023. 18:09

Advokat iz Beograda Goran Petronijević ocijenio je za Srnu da je krajnji cilj podizanja optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika narušavanje situacije u BiH, gaženje dejtonskog Ustava i rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da je namijenjena slabljenju pozicije i pritisku na Dodika.

"Ko god uradi ono što radi Kristijan Šmit, on gazi Dejtonski sporazum i ruši dejtonski Ustav. Tu nema nikakve dileme", rekao je Petronijević.

Prema njegovim riječima, bilo koji akt kojim se neko sprečava u nepravu ili povredi prava ne može biti krivično djelo, ne može biti protivpravno.

"Ne može biti protivpravno to što Milorad Dodik traži od njih da poštuju dejtonski Ustav. Protivpravnost je ono što oni čine, a to je da krše taj ustav i to je suština. A oni mogu dizati optužnicu kada god hoće", istakao je Petronijević.

On smatra da je ta optužnica namijenjena slabljenu pozicije i pritisku na Dodika zbog njegove spoljnopolitičke orijentacije i nastojanja da zaštiti interese srpskog naroda i dejtonski Ustav.

"U konačnom, oni idu ka rušenju dejtonskog Ustava i sporazuma i zamjenjivanju prava pravilima koje će oni smisliti. To je nešto što su navikli i ne mogu da shvate da je vreme njihove samovolje u međunarodnom pravu prošlo i da sve što budu radili ubuduće kao samovolju, neće se prihvatiti kao pravo, već kao kršenje prava", istakao je Petronijević.

On je rekao da iz neprava ne može da nastane pravo i da Kristijan Šmit nije pravnovaljani visoki predstavnik, a njegovo imenovanje se zasniva na volji jednog dijela međunarodne zajednice.

Petronijević je dodao da to nije predviđeno Poveljom UN, ni Dejtonskim mirovnim sporazumom, niti dejtonski Ustav to predviđa.

"Jednom za sva vremena da raščistimo - gospodin Kristijan Šmit nije visoki predstavnik koji predstavlja celokupnu međunarodnu zajednicu pred UN. Jedino predstavnik UN može da bude visoki predstavnik, onaj koji je imenovan onako kako je to predviđeno uz potpunu saglasnost Saveta bezbednosti UN. A Šmit toga nema i on kao takav ne može biti visoki predstavnik", napomenuo je Petronijević.

On smatra da bi na taj način visoki predstavnik mogao da bude ko god hoće, odnosno da se bilo ko pojavi i kao lažni car Šćepan mali predstavi kao visoki predstavnik.

"Međutim, to nije prvi put. To je manir tog dela međunarodne zajednice, odnosno neoliberalnog, globalističkog, anglosaksonskog dela međunarodne zajednice. Oni su u takvim manirima ogrezli. Za njih nije bitno da li je nešto po zakonu ili u skladu sa Poveljom UN ili međunarodnim pravom kada su njihovi interesi u pitanju", kaže Petronijević.

Prema njegovim riječi, ako se međunarodno pravo poklapa sa njihovim interesima, onda to međunarodno pravo može da se primijeni, a ukoliko se ne poklapa, tim gore po pravo, onda se ono gazi.

On je rekao da je sada nastala potpuno nepravna situacija gdje se gotovo slobodno može reći samozvani visoki predstavnik predstavlja kao takav i pokušava da ostvari ovlaštenja koja bi mogao da ima stvarni visoki predstavnik u skladu sa Poveljom UN i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanje odluka Kristijana Šmita, potvrđeno je Srni u ovom tužilaštvu. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Пратите нас и путем Вибера