Устани суд БиХ

Пленарна сједница без српских судија заказана за 18. јануар

  • Извор: СРНА
  • 14.01.2024. 14:28

Предсједник Уставног суда БиХ Валерија Галић заказала је за четвртак, 18. јануар, пленарну сједницу ове правосудне институције на којој неће учествовати ниједан судија из реда српског народа јер је Златко Кнежевић почетком године отишао у пријевремену пензију.

Уставни суд БиХ је на ванредној сједници 19. јуна прошле године промијенио правила која му сада омогућавају да ради без српских судија. 

Још 2022. године мандат је истекао Миодрагу Симовићу, а једини преостали судија Србин Златко Кнежевић и званично је, на сопствени захтјев, почетком ове године отишао у пријевремену пензију. 

Од 3. јануара у Уставном суду БиХ остало је двоје бошњачких и један хрватских судија, као и Албанац, Швајцаркиња и Њемица, које је изабрао Европски суд за људска права. 

Најмање шест пута у постдејтонској БиХ, Република Српска је предлагала закон о Уставном суду и инсистирала да се странци врате у своју земљу. 

На пленарној сједници 18. јануара Уставни суд БиХ би, између осталог, требало да разматра захтјев Дениса Звиздића за оцјену уставности члана осам Закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске. Ријеч је о захтјеву за доношење привремене мјере којом би Уставни суд обуставио примјену тог члана до доношења коначне одлуке суда о захтјеву за оцјену уставности. 

Тај предмет је спојен са захтјевом 14 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за оцјену уставности и других одредаба Кривичног закона Републике Српске. 

Звиздић је крајем августа прошле године, као уставом овлаштени предлагач, Уставном суду БиХ предао захтјев за оцјену уставности члана осам Закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске који се заправо односи на ново кривично ђело против части и угледа. 

"У својству овлаштеног подносиоца упутио сам Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности измјена и допуна Кривичног законика Републике Српске којим се криминализује клевета. Такав закон имао би у примјени негативне посљедице по слободу говора на територији цијеле БиХ, а посебно би отежао рад медијима", објавио је Звиздић након подношења апелације. 

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 20. јула прошле године Закон о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске којим се уводе кривична дјела против части и угледа - клевета, изношење личних и породичних прилика и јавно излагање порузи. 

На дневном реду сједнице 18. јануара је и захтјев Бакира Изетбеговића, у вријеме подношења захтјева првог замјеника предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, за оцјену уставности одредаба Правилника о униформама Оружаних снага БиХ. 

Уставни суд би требао да разматра и захтјев Дарка Поповића за оцјену уставности рјешења Уставног суда Републике Српске од 25. октобра 2023. године и рјешења Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци од 26. новембра 2022. године. 

Почетак пленарне сједнице заказан је за 9.30 часова.

Пратите нас и путем Вибера

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.