Хрватски премијер

Пленковић са Рутеом и Фон дер Лајен долази у Сарајево: Посјета с циљем испуњавања потребних критеријума

  • Извор: СРНА
  • 18.01.2024. 16:29

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је данас да ће идуће седмице са холандским колегом Марком Рутеом и предсједником Европске комисије Урсулом фон дер Лајен посјетити Сарајево како би утицали на то да БиХ испуни све критеријуме за отварање преговора о чланству у ЕУ.

"Идемо у Сарајево у настојању да буде предузето још неколико важних корака како би БиХ испунила све критеријуме за отварање преговора о чланству у ЕУ. Радимо све да се та одлука донесе у марту", рекао је Пленковић на сједници хрватске Владе.

Он је истакао да је Хрватска најснажнији и највећи заговорник БиХ у европским институцијама.

Европски званичници донијели су на састанку Европског савјета у децембру одлуку о отварању приступних преговора са Украјином и Молдавијом, док ће на састанку у марту одлучити о евентуалном отварању преговора са БиХ ако се испуне критеријуми.

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел саопштио је тада да ће ЕУ отворити преговоре са БиХ када она постигне неопходан степен усклађености са критеријумима за чланство и позвао Европску комисију да га до марта обавијести о ставу у вези са доношењем такве одлуке.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм