Kalesija

Pobijedio s jednim glasom više u trci za načelnika

  • 07.12.2020. 19:59

Samo jedan glas je presudio u tijesnoj utrci za mjesto načelnika Kalesije nakon što je CIK BiH objavio utvrđene konačne rezulate lokalnih izbora u BiH.

Kandidat SDA Zijad Kulanić je pobjednik sa 5.579 glasova ispred Seada Džafića (NBL), koji je imao 5.578 glasova. Zanimljivo je da obojica traže ponovno brojanje glasova, a CIK o tome treba da donese odluku ove sedmice.

Od osam kandidata za mjesto načelnika, najviše glasova su dobili aktuelni načelnik Džafić i Kulenić, pomoćnik načelnika za prostorno uređenje, geodetske i imovinsko-pravne poslove. 

Džafić tvrdi da je bio u sigurnom vodstvu do dolaska listića iz inostranstva i listića od mobilnih timova. 

Moja prednost se tada istopila. Mislim da je neka od političkih partija izvršila uvid u sve to i dovela mene i mog protivnika u razliku od jednog glasa", rekao je Džafić i dodao da se to odnosi na SDA. Najavio je žalbu CIK-u te zatražio ponovno brojanje glasova na svim mjestima u Kalesiji. 

Isto tako, podnio je prijavu Sudu BiH zbog toga što je, kako kaže, Kulenić neistinito naveo svoj službenički status u prijavi za CIK.

"Moj pomoćnik je državni službenik na rukovodećem radnom mjestu i po zakonu je trebalo da podnese otkaz i bavi se politikom. To nije uradio", kazao je Džafić.

Kulanić, također, traži ponovno brojanje glasova i tvrdi da će se nakon toga utvrditi trocifreni broj glasova u njegovu korist. Smatra da je u izbornom danu bilo puno nepravilnosti. 

"Na dva biračka mjesta gdje nismo imali svoje članove biračkih odbora desila su se određena nepodudaranja. Hoćemo da dokažemo da nema izborne prevare, kako su neki tvrdili. Ja želim da moja pobjeda bude nesumnjiva i da to dokažemo ponovnim prebrojavanjem svih biračkih mjesta u Kalesiji", pojasnio je Kulanić.

On odbacuje optužbe da je naveo lažni status u prijavi za CIK.

"Zakonom o državnoj službi TK je propisano da državni službenik tek po imenovanju ima pravo da traži mirovanje radnog odnosa", izjavio je Kulanić.

(Nezavisne)

Тагови:
  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.