CIK BiH

Počela isporuka glasačkih listića za birače koji glasaju putem pošte

  • Извор: СРНА
  • 18.08.2022. 11:46

Iz štamparije "Unioninvestplastika" Sarajevo dostavili su preduzeću "BH Pošta" 6.694 glasačkih paketa za birače koji će na opštim izborima u BiH 2. oktobra glasati van BiH putem pošte.

Već danas će početi i otprema glasačkih paketa kao preporučene pošiljke, saopšteno je iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Ostatak glasačkih paketa će sutra iz štamparije biti upućen pošti, a u narednoj sedmici, nakon rješavanja žalbi, preostali paketi.

U skladu sa Izbornim zakonom BiH i Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za opšte izbore, večeras u ponoć se zaključuje Centralni birački spisak.

Do 25. avgusta CIK će objaviti broj birača po izbornim jedinicama, ističe se u saopštenju.

Birač koji promijeni prebivalište u periodu od 45 dana prije održavanja izbora, odnosno nakon zaljučivanja Centralnog biračkog spiska, naći će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska na redovnom biračkom mjestu u opštini u kojoj je imao prebivalište do dana zaključenja ovog spiska.

U skladu sa članom 3.6 Izbornog zakona BiH, CIK je odgovoran za tačnost, ažurnost i ukupni integritet Centralnog biračkog spiska.

Izrada izvoda iz Centralnog biračkog spiska za birače koji glasaju izvan BiH nije okončana.

Nakon dodatne kontrole prijava birača izvan BiH i prijema žalbi, Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici izmijenila odluke koje se odnose na birače koji glasaju izvan BiH.

Iz CIK-a napominju da će odluke javnosti biti dostupne na internet stranici Komisije.

Тагови: