Суд БиХ

Почело суђење Цикотићу и Млаћи због ратних злочина

  • Извор: СРНА
  • 02.04.2024. 13:52

У Суду БиХ данас је почело суђење Џеваду Млаћи и Селми Цикотићу за злочине почињене над хрватским ратним заробљеницима на подручју Бугојна 1993. године.

Млаћо је оптужен у својству предсједника Ратног предсједништва Бугојна, а Цикотић као командант Оперативне групе Запад такозване Армије БиХ.

Тужилаштво БиХ терети Млаћу да је наредио убиства заробљеника хрватске националности, захтијевајући да се направи списак 23 до 26 заробљеника који ће бити ликвидирани.

У оптужници се наводи да је војна полиција 307. бригаде одвела групу заробљеника прво у просторије БХ банке, гдје су мучени и премлаћивани, усљед чега су тројица преминула, док су остали одведени на планину Ростово, гдје су убијени у октобру 1993. године, преноси Бирн.

Костадин Васић поднио захтјев за приступање НПС-у

Костадин Васић поднио захтјев за приступање НПС-у

"Млаћо је наредио да се заробљеници означени као екстремни издвоје и одведу на посебну локацију - у просторије мотела на Ростову гдје је долазио у периоду када су заробљеници премлаћивани и убијани", наводи се у оптужници.

Један заробљеник на Ростову је преминуо од премлаћивања, а један је успио да побјегне приликом транспорта до мотела, док су остали убијени из ватреног оружја.

Посмртни остаци већине никада нису пронађени.

Тужилац Младен Вукојичић указао је у уводној ријечи на лични дневник оптуженог у којем се наводи да "званично не смију имати цивилних заробљеника, а тајно да се екстремни дио заробљених војника ликвидира".

Тијела угљенисана: Стравичне фотографије

Тијела угљенисана: Стравичне фотографије "ферарија" у ком су погинули Србин и дјевојка

Он је додао да је у забиљешкама из августа 1993. наведено да се "екстремни заробљеници" издвоје и елиминишу, те да ником то не пријављују.

Према оптужници, Млаћо је зауставио транспорт заробљеника у Зеницу због наводно безбједносних и техничких разлога.

Тужилац Вукојичић је рекао да су Ратно предсједништво и Млаћо доносили одлуке које превазилазе њихова овлаштења и прекомјерно утицали на рад службе војне безбједности.

"Предсједник Ратног предсједништва није овлаштен да издаје налоге било ком припаднику војних органа", рекао је тужилац, указујући на изјаву свједока да се "ништа није могло" без Млаће.

Цикотића оптужница терети да није спријечио подређене припаднике 307. бригаде да почине кривична дјела, као и да је пропустио да предузме мјере због мучења и убистава ратних заробљеника.

Тадић: У Сарајеву фрустрирани што је Српска у процесу евроинтеграција све јача

Тадић: У Сарајеву фрустрирани што је Српска у процесу евроинтеграција све јача

Вукојичић је указао на неколико докумената на основу којих је Цикотић знао да постоји проблем са заробљеницима, а међу којима је и наредба команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ да заробљеници буду пребачени у Зеницу.

"Сваком команданту ово би била више него алармантна ситуација да провјери шта се дешава", рекао је тужилац.

Оптужница терети Цикотића и да је од септембра до децембра 1993. издавао наредбе подређеним припадницима 307. бригаде да затворенике хрватске националности одводе на принудне радове на прве борбене линије, гдје су копали ровове и били кориштени као "живи штит".

Приликом тих радова, како се наводи у оптужници, три затвореника су погинула, а неколико је рањено.

Одбране у овој фази поступка неће износити уводне ријечи.

Саслушање првих свједока заказано је за 26. април.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм