Тужилаштво БиХ

Почело суђење за злочине над Србима у Јошаници

  • Извор: СРНА
  • 13.02.2024. 17:37

Читањем оптужнице и излагањем уводне ријечи Тужилаштва БиХ почело је суђење тринаесторици бивших команданата и припадника такозване Армије БиХ за злочине над српским цивилима на подручју Фоче, Вишеграда и Чајнича од августа 1992. до фебруара 1993. године јер су, према оптужници - свјесни посљедица - наредили и спроводили убијање махом српског цивилног становништва, иако није постојао нити један војни циљ.

"Није постојао војни циљ, оптужени чак нису ни територију заузимали, већ је намјера била да се побије српско становништво", рекао је у уводној ријечи тужилац Владимир Симовић и навео да ће наводе оптужнице доказивати саслушањем 428 свједока и предочавањем 15 регистратора материјалних доказа.

На почетку рочишта одбране су затражиле од Суда да нареди Тужилаштву да им достави све доказе који су наведени у оптужници, а предсједавајућа Вијећа Јасмина Ћосић Дедовић наредила је Симовићу да одговори на захтјеве одбрана до 16. фебруара.

Буљубашићев бранилац Нермин Мулалић рекао је да ће одбрана, на основу доказа Тужилаштва, доказивати да су ова дешавања "дио других околности и комплексније слике".

"Контрадикторности чињеничног описа и правне квалификације кривичног д‌јела су овд‌је преседан, као што је то и ова оптужница", рекао је Мулалић.

У овом предмету оптужени су Ферид Буљубашић, Ахмет Сејдић, Рашид Собо, Шевко Глушац, Закир Јамак, Бахрудин Мухић, Адем Фехрић, Мустафа Пољо, Енвер Кустура, Мухамед Лиска, Сакиб Чакар, Изет Сејдић и Мунир Нало, за злочине у Јошаници, гд‌је је убијено 56 цивила српске националности, рањено око десет особа, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени и уништени.

Буљубашић је оптужен у својству команданта Источно-босанске оперативне групе /ИБОГ/, Ахмет Сејдић у својству члана Штаба оружаних снага и команданта бригаде оружаних снага Територијалне одбране /ТО/ Вишеград, Собо и Кустура у својству начелника и помоћника начелника штаба Прве вишеградске бригаде, Глушац у својству команданта Другог батаљона 43. Дринске бригаде, Јамак у својству команданта батаљона "Чоле", а Лиска, Чакар, Изет Сејдић и Нало као припадници ове јединице, док су Мухић, Фехрић и Пољо оптужени у својству командира чета батаљона "Ватра", преноси Бирн.

"Буљубашић, као комадант ИБОГ-а, организовао је групу њему подређених команданата бригада, те од краја новембра до 19. децембра 1992. - у оквиру планирања, припреме и извршења војне акције `Лауфер`, као шире акције ради проширења коридора из Горажда према Сарајеву - извршили противправни напад на цивилна лица српске националности мјесне заједнице Јошаница, те њихове куће и објекте", наводи се у оптужници.

Он је оптужен да је средином фебруара 1993. наредио напад на положаје Војске Републике Српске на подручју Чајнича, приликом чега су, како се наводи у оптужници, припадници 43. Дринске бригаде у селима Шапићи, Трпиње и Тројан из аутоматског наоружања убили 11 цивила српске националности.

Сејдић је, у својству команданта бригаде оружаних снага ТО Вишеград, оптужен за нападе на села Клисуре, Бурсићи и Хадровићу на подручју Вишеграда, гд‌је је убијено осам цивила, а неколико њих заробљено и одведено у Међеђу, те затворено у магацин Задружног дома, гд‌је су држани око три мјесеца.

Наставак суђења је 20. фебруара, када ће бити саслушан први свједок Тужилаштва.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина