Предсједник Републике Српске

"Поједини политичари из ФБиХ боравили у Дубаију код нарко боса Тите"

  • Извор: АТВ
  • 17.01.2024. 15:50

Поједини политичари из Федерације БиХ боравили су у Дубаију, а авионске карте за њих и њихове породице платио је криминалац и нарко бос Един Гачанин звани Тито.

Ово је данас испред Суда БиХ изјавио предсједник Републике Српске Милорад Додик, који каже да за ове наводе постоје докази које је он прочитао, а вјерује и да поједини медији у ФБиХ знају о којим се политичарима ради, али ћуте.

Додик је одговарајући на питања новинара рекао да посланик у Народној скупштини Републике Српке Рамиз Салкић има право да поднесе кривичну пријаву против њега. Међутим, додао је, БиХ коју они имају у глави, поготово СДА, не може да функционише. 

“Та БиХ који они имају у глави, поготово СДА и Изетбеговићеви, не може да функционише. Она је пропала кроз привођење Осмице, јер су они то покушали да наметну. Притискали су одређене људе, нису успјели да притисну Милорада Додика и ту смо имали проблем. И то наставља ова 'тројка'. Видјећемо ко је овдје поштен а ко је свашта радио. Да ли је Милорад Додик одлазио код оног Тите у Дубаји или није одлазио. Или сам ја одлазио код било кога ко се бави шверцом дроге или је неко одавде можда био? То ћемо тек да видимо. За то постоје слике, докази, стенограми, ја сам то све прочитао и све знам“, рекао је Додик, не откривајући конкретна имена.

Главни криминалац је Додик, наставио је, јер не поштује Шмита, који је нелегалан, и који је, како каже предсједник Српске, бициклом ушао на Требиње и рекао „ја сам високи представник“.

„А онај коме тај Тито, како га зову, неким политичарима из Федерације плати авионске карте, и за њега и за породицу, плати боравак у Дубаију, и то ником ништа не значи. Лопов је Милорад Додик, а они су поштени“, изјавио је Додик.

Иначе, Един Гачанин звани Тито означен је као вођа картела ”Тито и Дино”, а Сједињене Америчке Државе ставиле су га на црну листу означавајући га као једног од највећих свјетских трговаца дрогом!

Гачанин је рођен у Сарајеву, а у јануару прошле године је ухапшен у Дубаију у оквиру акције ”Desert light", којом је руководио Европол. Акција је рађена по налогу холандског тужилаштва и ухапшено је 49 особа због сумње да су умијешани у кријумчарење великих количина дроге у Европу.

”Против њега је покренута истрага на основу пресретнуте Скај комуникације. Осумњичен је, не само за увоз великих количина кокаина, већ и за припремање увоза близу 8.000 килограма сировине за производњу амфетамина. Сировине за производњу лијекова стизале су преко луке Антверпен", саопштила је тада холандска полиција.

Навели су да је тај држављанин БиХ имао важну улогу у кријумчарењу забрањене робе.

"То укључује и око 1.800 килограма кокаина који је увезен преко луке Хамбург 2020. године са одредиштем у Холандији. На основу пресретнуте Скај комуникације сумња се да је 40-годишњак организовао и финансирао увоз 739,5 килограма кокаина из Дурбана у Јужноафричкој Републици у Ротердам", саопштила је холандска полиција.

Европол је тада навео да је акцијом ”Desert light" разоткривен "супер картел" који је контролисао готово трећину трговине кокаином у Европи.

"Обим увоза кокаина у Европу под контролом и командом осумњичених био је огроман, а органи за провођење закона током истраге су заплијенили преко 30 тона дроге", саопштио је тада Европол.

Гачанин је након акције пуштен на слободу, али је у новембру прошле године након споразумног признања кривице осуђен пред судом у Ротердаму на седам година затвора и новчану казну од милион евра. Пресуда се односи управо на увоз двије пошиљке од преко 2,4 тоне кокаина 2020. године, преко лука Ротердам и Хамбург, те увоз хемикалија за производњу кристалног мета.

Гачанин се тренутно налази на непознатој локацији, а договорено је да казну може издржавати у Холандији, али и у другој земљи.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.